Aslında yapılan İstanbul 'da 1872 yılında açılan eski Avrupa yakasında Halkalı ile Anadolu yakasında Gebze arasında yer alan ve Marmara Denizi boyunca uzanan banliyö hatları yenilenecekti Büyük gürültü ile duyurulan projenin İnşaat çalışmaları 2004'te başladı ve projenin tamamlanma tarihi Nisan 2009 olarak ilan edildi. Ancak ilk etap Boğazın altındaki tüp geçit yine bir seçim öncesinde 29 Ekim 2013'te hizmete girdi. Ancak Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı açılacağı vaat edilen tarihten 10 yıl sonra yarım yamalak açıldı.
İstanbulluların kaybettiği zaman, trafik sıkışıklığı bir yana maliyeti de 5 e katlandı
Sözcü Yazarı Necati Doğru yıllardır bitmeyen Halkalı-Gebze hattı için 1 milyar dolara bitirilmesi planlanırken 5 milyar dolar harcandığını yazdı
İşte Doğru'nun yazısından bir bölüm
Gebze-Halkalı hattı açıldı, ülkemize ve İstanbul’a hayırlı olsun. Emeği geçenlere teşekkür edelim.
Projenin bütünü: Gebze’den Halkalı’ya 76.5 kilometreydi, planlama tutmadı. Önce Ayrılıkçeşme (Asya yakası) ile Yenikapı (Avrupa yakası) arasındaki 13 kilometre açıldı. Adına Marmaray dendi. Oysa projenin tamamı 2011 yılında bitirilecekti.
“Boğaz Tüp Tüneli” ayrı ihale edildi. Tüp Tünel’i Japon firması zamanında yaptı bitirdi. Ancak tüp geçiş 2 yıl “boğazın altında deniz suyunda sosis misali” hiçbir işe yaradan öylece bekledi. Çünkü Gebze ile Halkalı arasında karadan döşenecek raylar ve kurulacak istasyonlar zamanında bitirilmedi. Çanak çömlek yüzünden geç kalıyoruz dediler. İhaleyi kazanan Fransız şirketi (Alstom- Marubeni) ile Türk şirketi (Doğuş) işi bırakıp, Ulaştırma Bakanlığı’nı (o sırada bakan Binali Yıldırım idi) Uluslararası Tahkim mahkemesine şikayet edip, dava açtılar. Bu mahkemenin sonucu ne oldu, o da şimdiye kadar açıklanmadı.
Maliyet çok şişti. Yarım kalan iş, başka şirketlere ihale edildi. Proje 8 yıl geç bitti, yaklaşık 1 milyar dolara (863 milyon Avro) bitecekti. 5 milyar dolar harcandı. Belki de daha fazla. Maliyet açıklanmıyor.