15 Temmuz Komisyonu'nda Hulusi Akar tartışması

Eski Başkanlar, Necdet Özel ve Yaşar Büyükanıt’ın ardından, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da, TBMM Komisyonuna gelmeme eğiliminde…

samanyoluhaber.com

Komisyonda Akar tartışması


15 Temmuz darbe girişiminin en önemli tanığı Akar'ın özellikle HDP'li komisyon üyelerinin ‘'Sorgulayıcı'' tavırlarından rahatsız olduğu ve sözlerinin çarpıtılmasından endişe ettiği öğrenildi.

‘'Herşeyi savcılık ifademde anlattım'' dediği bildirilen Akar'ın ‘'Milli iradeye saygısının sonsuz olmasına rağmen, komisyonda kendisine yöneltilecek provokatif bazı sorular nedeniyle, kamuoyunda yeni tartışmalara yol açılması endişesi taşıdığı'' vurgulandı. Akar, bu konudaki son kararını komisyondan çağrı geldikten sonra verecek.

“ŞEHİTLERE NAMUS BORCU VAR''

CHP'li komisyon üyesi Aytun Çıray, ‘'Sayın Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, komisyonumuzda dinlenmesi şart olan iki önemli isim. Hulusi Akar eğer gelmezse, amiri konumundaki Başbakan Binali Yıldırım'ı sorumlu tutarım ve halka şikayet ederim'' dedi ve şunları söyledi:

‘'Hulusi Akar'ın TBMM'ye gelip bildiklerini anlatması, perde arkasını aydınlatması, milli iradeye ve 242 şehide namus borcudur. Başbakan Binali Yıldırım'ın da Genelkurmay Başkanının TBMM Komisyonuna bilgi vermesi için gereğini yapması gerekir. Geçmişte de TBMM'de kurulan bazı araştırma komisyonlarının davetine gelmeyen üst düzey askerler oldu. Onların bu tavrı için en ağır eleştirileri, bugünkü AKP kadroları yapmıştı''

Akar, ‘'Herşeyi savcılıkta söyledim'' dediği ifadesinde, darbe girişimini makam odasına gelen Tümgeneral Mehmet Dişli'nin aktardığını ve ‘'Operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar, tugaylar yola çıktı'' dediğini kendisinin de ‘'Ne diyorsun ulan, manyak mısın?'' cevabını verdiğini, emir subayı Levent Türkkan'ın elinde tabanca ile ‘Zorluk çıkartmayın' diye bağırdığını, havlu ile yüzünü kapattıklarını anlattı.

ÖKSÜZ'Ü BIRAKAN HAKİM

Komisyonun CHP'li üyeleri ise halen aranan Adil Öksüz'ü serbest bırakan hakim ile sorgusunu yapan savcının dinlenmesini istedi. CHP, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski Bakanlar Sadullah Ergin, Hüseyin Çelik, Bülent Arınç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, emekli Korgeneral İsmail Hakkın Pekin, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, emekli Hakim Albay Zeki Üçok, emekli Albay Atilla Uğur, stratejist Henry Barkey, Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ı önerdi.

AKIN ÖZTÜRK

HDP'li vekilin önerdiği 36 kişi arasında ise eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, eski Şemdinli davası savcısı Ferhat Sarıkaya, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı, eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, tutuklu bulunan 2. Ordu Komutanı Adem Huduti, Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Enerji Bakanı Berat Albayrak var.

MHP Muğla milletvekili Mehmet Erdoğan da, emekli Tümamiral Semih Çetin, Korgeneral Zekai Aksalallı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile darbe gecesi Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki kalkışmayı bastıran Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin’in dinlenmesini istedi.

<< Önceki Haber 15 Temmuz Komisyonu'nda Hulusi Akar tartışması Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER