18 ayda 2 bin 600 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti


İplik ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası (Öz İplik-İş) Genel Başkanı Murat İnanç, 2014 yılında iş kazalarında yaklaşık 1.800 işçinin, bu yılın ilk 6 ayında da 794 işçinin yaşamını yitirdiğini belirtti. İnanç, Soma maden faciasından sonra iş kazalarına karşı duyarlılık oluşmasına rağmen, ölümlerin devam ettiğini anlattı.

Öz İplik-İş Sendikası tarafından 'İş Kazaları Kader Değildir' projesi kapsamında düzenlenen toplantıların 4'üncüsü Malatya'da gerçekleştirildi. Sendika Genel Başkanı Murat İnanç, burada yaptığı konuşmada, her yıl yüzlerce insanın koruyucu önlemler alınmadığı için iş kazaları sonucunda ya hayatını kaybettiğini, ya da iş göremez duruma geldiğini belirtti. 2014 yılında Soma'da, Ermenek'te maden faciası, asansör kazası, tarım işçilerini taşıyan otobüslerin yaptığı kazalarda yaşanan toplu ölümlerle felaket üstüne felaket yaşandığını ifade eden İnanç, şöyle devam etti: "2014 yılında iş kazaları sonucunda 1.800'den fazla işçi hayatını kaybetti. Soma faciasından sonra iş kazalarına karşı duyarlılık oluşmasına rağmen, ölümler hala devam ediyor. 2015 yılının ilk altı ayında iş kazalarında 794 işçi yaşamını yitirdi. 2015 yılının ilk 6 ayında yaşamını yitiren 794 işçinin 686'sı işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 84'ü çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 24'ü esnaflardan olmak üzere, 108'i de kendi hesabına çalışanlardan oluşuyor. Biz, ekmek mücadelesi verirken ve alın teriyle çalışırken, üretirken ölmek istemiyoruz. İş Sağlığı ve Güvenliği önlemlerinin alınmadığı işyerlerinde meslek hastalıklarına yakalanmak istemiyoruz."

İş Kazası Kader Değildir Projesini Ocak ayında uygulamaya başladıklarının altını çizen İnanç, sendika olarak hem faaliyetleri, hem de projeleriyle anılan bir sivil toplum kuruluşu olmak istediklerini dile getirdi. Proje kapsamında 5 ilde 24 kişilik gruplar halinde toplam 96 tekstil işçisine 8 saat sürecek iş sağlığı ve güvenliği ile ilk yardım eğitimleri verilmesini ve eğitime katılan işçilere de sertifika vermeyi öngördüklerini anlatan İnanç, "Kayseri, Adana ve Çorlu'da geçtiğimiz tarihlerde bu eğitimleri gerçekleştirdik. Malatya'da 4'üncüsünü gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde ise son eğitimi Gaziantep'te vereceğiz. Öz İplik-İş Sendikası olarak, bununla yetinmeyerek projeyle 3 milyon işitme engellinin yaşadığı ülkemizde, işitme engelli çalışanlar için çalışma hayatında örnek bir uygulamayı daha hayata geçirdik" diye konuştu.

"Günümüzde doğal afetler ve teknolojik kazalar işyerinde bulunan tüm işçiler için göz ardı edilemeyecek bir tehlikedir" diyen İnanç, şöyle devam etti: "İş kazalarının yanı sıra bir de ortaya çıkan iletişim eksikliklerinin bedelini işçiler maalesef canları ile ödemek durumunda kalıyorlar. İşitme engelli çalışanlarımıza iş sağlığı ve güvenliği kapsamında makine başında acil durum zorlukları, iş arkadaşları ile iletişim, iş başı eğitim ve kurum içi eğitimler, yasal bilgilendirmeler, işyeri acil tahliye, tıbbi müdahale, yangına karşı korunma ve acil durumlarda ne yapmaları gerektiğine ilişkin eğitim verilecektir. 2009 ve 2010 yılında Antalya'da, Gaziantep'te, 2011 yılında Tekirdağ/Çorlu'da, Gaziantep'te, Adana'da, 2014 yılında Sakarya, Çorlu'da, Adana'da, Kayseri'de İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri verdik. 2011 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na çalışma hayatının, kayıt dışılığın, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularının ilköğretim müfredatına eklenmesi talebini içeren bir yazı yazdık. 2012 yılında, sendikalı ve kayıtlı çalışan işletmelere teşvik sağlanması konusunda Beyaz Bayrak projesi geliştirdik. Başbakanlığa, milletvekillerine, sivil toplum örgütleri ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına önerilerimizi sunduk. Sendikamızın önerisi 'İş Güvenliği Eylem Planı' içerisinde yer aldı."
CİHAN
<< Önceki Haber 18 ayda 2 bin 600 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER