MERSİN (CİHAN)- Mersin'in Silifke ilçesinde milattan sonra 77-78 yıllarında yaptırılan ve yaklaşık 2 bin yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi taş köprüde yapılması planlanan restorasyon çalışması için atağa geçildi. Geçtiğimiz aylarda köprünün Silifke Belediyesi ve DSİ 62. Şube Müdürlüğünce yürütülen köprünün çevresindeki ve ırmak boyundaki başlattığı temizleme çalışması sırasında meydana çıkan taş köprünün ayaklarındaki yıpranmalar, yetkilileri harekete geçirdi.
DSİ 62. Şube müdürlüğünce, 'Taş Köprü heran yıkılabilir' açıklamasının ardından harekete geçen yetkililer, acil bir restorasyon kararı aldı ve halka duyurdu.
Bu kararın ardından Silifke kaymakamı Şevket Cinbir'in başkanlığında bugün bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, Karayolları 5. Bölge Köprü Başmühendisi Mehmet Bilgili, DSİ 62. Şube Müdürü Ferruh Dalyanoğlu, DSİ 62. Şube Müdürlüğünde görevli Makine Mühendisi Necati Eser, Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu ve Silifke Müze Müdürü İlhame Öztürk'ün katıldı.
Bu sürecin takipçisi olduğunu belirten Kaymakam Şevket Cinbir, "Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından proje çalışmasının yapılacağını, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayının ardından da restorasyon için ihalesinin yapılacağını ifade eden Cinbir, "Öngörümüz, proje aşamasından yapım aşamasına gelene kadar yaklaşık bir 5 ay gibi bir zaman alacak. Ardından restoreye başlanacak ve bunun da tahminen 2 yıl gibi bir süre alacağını söyleyebiliriz. Sadece köprünün restarasyonu değil bununla birlikte gerek içindeki değirmen gerekse çevresindeki peyzaj düzeni yapılacak. Tarihi taş köprünün arkasında Silifke Kalesi silüetiyle ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin üzerinde hatıra fotoğrafı çektirdiği önemli bir tarihi yapı olacağına inanıyorum. Yerel yönetiminle el ele vererek restore çalışmasının yapılmasıyla da tarihi ve kültürel bir değer olarak kazandırılacağını düşünüyorum. Yani şunu diyebiliriz, Silifke Taşköprü ile canlanacak" dedi.
Silifke'nin tarihi zenginlikler bakamından bir merkez olduğuna dikkat çeken Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut ise, "Tarihi taş köprünün restorasyonu için çok heyecanlıyız. Taş köprü ile birlikte eş zamanlı bir köprümüz daha yapılacak. 4. Silifke köprüsü için girişimlerimiz başladı izinler alındı. Gerekli çalışmalar bitince 4. köprü yapım çalışması da başlayacaktır. Yerel yönetim olarak üzerimize düşeni sonuna kadar yapacağız. Taşköprü restorasyonla birlikte Silifke'nin yeni bir merkezi haline gelecek. Turistlerin ve ziyaretçilerin fotoğraf çektireceği, çevre düzenlemesiyle yemek yiyebileceği, nehir kenarı düzenlemesiyle Silifkelilerin yemek yiyebileceği güzel mekanlar oluşacak." dedi.
2 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Silifke'nin Roma dönemindeki o zamanın Valisi Memo bu köprüyü yaptığının altını çizen il Kültür Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu da, "Köprünün eski haline dönüştürülmesi halinde turizm açısından çok büyük bir yatırım olacağını, Silifke'nin Mersin ilinin en büyük tarihi değerlere sahip olan ilçe olduğunu, köprünün eski imajını almasıyla birlikte buraya turist akın edeceğinin altını çizdi. CİHAN