Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili adayları 12'nci Bölge Eczacılar Odası'nı ziyaret ederek, oda yöneticileriyle görüş alışverişinde bulundu. CHP heyetine, sorun ve çözüm önerilerinin yer aldığı bir dosya sunan 12. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, eczacıların problemlerinin son dönemde arttığına dikkat çekerek, 2 eczacıdan 1'inin ekonomik olarak zor durumda olduğunu ifade etti. CHP milletvekili adayı Doktor Çetin Arık, sağlık sektörünün sorunlarını yakından bildiğini vurgulayarak, eğitim ve sağlığın anayasal hak olarak ücretsiz olması gerektiğine dikkat çekti.
CHP Kayseri İl Başkanı Mustafa Ayan, CHP Kayseri milletvekili adayları Çetin Arık, Ali Paşa Tan, Feyzullah Keskin ve Mustafa Utku Sarı 12'nci Bölge Eczacılar Odası'nı ziyaret ederek, Oda Başkanı Oğuzhan Ulutaş ve yöneticilerle görüştü. Oda Başkanı Ulutaş, son dönemde eczacıların problemlerinin arttığına dikkat çekerek, bu konuda sadece serzenişte bulunmadıklarını çözüm önerileri sunduklarını söyledi. Bir meslek örgütü olarak meslektaşlarının sorunlarıyla ilgilendiklerini ifade eden Ulutaş, şunları kaydetti: "Elbette meslektaşlarımızın yaşadığı sorunların çözümü için çaba gösteriyor, aracılık ediyoruz, seslendiriyor. Zaman zaman da ülkenin içinde bulunduğu durumla ilgili de değerlendirmelerde bulunacağız. Biz de bu ülkenin bir vatandaşıyız. Biz hiçbir zaman bizim sorunlarımız çözülsün de, isterse ülke batsın mantığında olmadık. Sorunlar çözülürken ülke gerçeği doğrultusunda çözülsün istedik. Son dönemlerde çok ciddi sıkıntılı durumlar var. En güncel olanı kanser ilaçlarının eczanelerden kopartılıp alınması gibi. Uygulama eski SKK hastanelerine geri dönüş anlamına geliyor. Hastalar açısından da sıkıntılı bir süreç içeriyor. Biz özel sektör mantığı ile hareket ettiğimiz için en hızlı şekilde, en mükemmel şekilde hastaya ulaştırmaya çalışıyoruz, danışmanlığını yapıyoruz. Yatan hasta için de benzer bir uygulama yapılıyor. Devlet bunu karşıladığında, eskiden SKK döneminde gördük, özellikle hayati öneme haiz ilaçlar konusunda bunun hızlı bir şekilde karşılanma şansı yok. İhale süreciydi, depoda var mıydı, yok muydu? Bizim 450 eczanemiz var, birinde olmazsa birinde oluyor. Hastanın sorunu çözülmüş oluyor. İlaç konusuna sadece fiyat olarak bakamazsınız. Kalitesine bakmak zorundasınız, tedarikine bakmak zorundasınız, hastaya ulaşımının kolay olmasına bakmalısınız. Korunması gereken bir alan olduğunu düşünüyoruz. Çünkü insan hayatı söz konusu."
Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti üyesi Ahmet Özçavuşoğlu da konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "İçerde var olan ilaca göre hastaya ilaç sunumu oluyor. Bu da etik bir durum değil. Yaşanan süreç bu. Şimdi kanser hastalarında da benzer bir durum söz konusu olacak. Bu toplum sağlığına ne kadar hizmet edecek?" dedi.
"KATKI PAYI KALKACAK"
CHP'nin milletvekili adayı Doktor Çetin Arık ise sağlık sektörünün sorunlarını yakından bildiğini hatırlatarak, eğitim ve sağlığın anayasal hak olarak ücretsiz olması gerektiğine vurgu yaptı. Arık, şu ifadeleri kullandı: "Sağlıkta performans uygulaması ile niteliğe değil niceliğe bakılıyor. Haliyle hastalarda doktorlara karşı bir güvencesizlik oluşuyor. Hasta yapılan müdahalenin gerekli olup olmadığı konusunda tereddüt yaşıyor. Bizim iktidarımızda koruyucu sağlık hizmetlerine önem vereceğiz ve özel hastanelerde katkı payını kaldıracağız. Devlet katkı payı alıyor, hastane katkı payı alıyor, cerhahi müdahale gerekiyorsa ciddi bir katkı payı alıyor. Vatandaş gerçekten zor durumda. Yüzde 20 ile başladı şu an yüzde 200 katkı payı alıyor. Sağlık ticarileştirildi."
Ziyaretin sonunda 12'nci Bölge Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, eczacıların sorunları ve çözüm önerilerini içeren dosyayı CHP'lilere teslim etti.
CİHAN