Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bekleyip 5G'ye geçelim' sözüyle gündeme gelen yüksek hızlı mobil iletişim teknolojisinin standartları henüz oluşmadı. 2020 yılından önce kullanıma sunulması beklenmiyor.
Özgür Çetin'in özel haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Nisan 2015 tarihinde Türk Telekom’un 175. kuruluş yıldönümü törenlerinde yaptığı konuşmada, '4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. İki yıl içerisinde Türkiye de 5G'ye geçmeli’ ifadesini kullanmıştı. Yüksek hızlı mobil internet teknolojisi anlamına gelen 4G, dünyanın bazı ülkelerinde 200 milyonun üzerinde kişi tarafından kullanılıyor. Ancak 5G için henüz oturmuş bir standart bulunmuyor ve 2020 yılından önce yaygın kullanıma sunulması da beklenmiyor.
Standardizasyon çalışmaları yapılıyor
5G ile ilgili çalışmaları yapan kuruluşların başında NGMN (Next Generation Mobile Networks - Gelecek Nesil Mobil Ağlar) birliği geliyor. Dünya çapında 25 operatörün üye olduğu birliğe, 34 üretici ve 25 üniversite ve araştırma şirketi de katkıda bulunuyor. Birliğe Türkiye’den Turkcell de üye. 5G standartları konusunda çalışmaları olan birlik, 2020 yılı ve sonrasında bu teknolojiyi kullanıma sunabilmek adına standartları oluşturmaya çalışıyor. Birliğin hazırladığı yol planına göre 2016 ve 2017 yılları arasında 5G standartları oluşturulacak. 2018 yılında 5G ile ilgili geliştirmeler yapılacak. 2019 ve 2020 yılında ise testler ve denemeler yapılacak. Yeni teknolojinin 2020 yılından sonra kullanıma sunulması bekleniyor.
İlk olarak Güney Kore’de hayata geçebilir
5G teknolojisi için henüz bir standart bile oluşmamış olması, ilk olarak ne zaman ve hangi ülkelerde hayata geçeceği sorusunu da fazlasıyla belirsiz kılıyor. Bu konuda ilk ipucunu veren bilgi ise Kış ve Yaz Olimpiyatları. Güney Kore’nin Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yağacağı 2018’de; Japonya’nın ise Yaz Olimpiyatları’nı düzenleyeceği 2020’de 5G hizmeti sunması bekleniyor. Ancak 5G’nin hangi hızda olacağı konusunda tahminde bulunmakta güç.
Güney Kore ve Japonya’nın ardından ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) 5G’ye geçmesi bekleniyor. Ancak bu sürecin 2025’e kadar uzayabileceği düşünülüyor.
Devamını okumak için tıklayınız...