İSTANBUL (CİHAN)- İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2014 yılında en fazla ihracat yapan başarılı 40 ihracatçıyı ödüllendirdi.
2014 yılında 4 farklı kategoride en fazla ihracat yapan başarılı ihracatçılar için Çırağan Sarayı'nda ödül töreni düzenlendi. Törende, farklı kategorilerde toplam 40 şirkete ödül verildi. Ekonomi Bakanlığı, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı ve diğer kurum ve kuruluşların üst düzey yetkililerinin de katıldığı törende bir konuşma yapan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, yaşanan sorunlara rağmen durmadan koşan, çalışan ve ekonomimize katkı yapan ihracatçıları tebrik ettiklerini söyledi. 2014 yılının zor bir yıl olduğunu ifade eden Mete, "İhracatçı açısından artık kolay bir yıl yok. Rekabet üst düzeyde, 2015 yılı da ihracat pazarlarımızda yaşanan olumsuzluklarla daha şimdiden zor geçeceğe benziyor. Ama ihracatçımız girişimci kişiliğiyle yeni pazarlara açılarak bu zorluklarında üstesinden gelecektir." diye konuştu.
İhracat pazarlarını çeşitlendirmek için strateji oluşturduklarını belirten Mete, ayrıca şunları söyledi:
"İhracat pazarlarındaki karışıklıklara rağmen pazar çeşitlendirme metoduyla ivme kaybetmeden yolumuza devam ediyoruz. Ekonomi bakanlığının desteği kapsamında ihracatı artırmak için Latin Amerika, Asya Pasifik ve Uzakdoğu ülkelerini ziyaret edip bu pazarlarda neler yapabiliriz araştıracağız. Gelecek ay ilk olarak Panama'da bu çalışmalara başlıyoruz. Peru, Arjantin, Şili gibi yeni pazarlara odaklandık. Bu ülkelerde Türk ürünlerine yüksek bir talep var. 2015 yılının başından itibaren Dubai, Almanya ve Japonya gibi farklı ülkelerde fuarlara katıldık. 2023 hedefimize ulaşmak için daha çok ülkeye gideceğiz. 2015 yılı içerisinde öncelikli hedef ülkelerimiz ise Kanada, Çin, Güney Kore, Brezilya, ABD, Meksika, Rusya, Endonezya ve Irak. Şirketlerimizi farklı pazarlara yönlendirmeye çalışıyoruz."
1,9 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Sektörün 2014 yılı sektör rakamlarına değinen Birlik Başkanı Mete, "Son 3 yılda ihracatımızı 1,6 milyar seviyesinden 1,9 milyar dolar seviyesine çıkardık. 2015 yılı zor geçecek ama bu zorluklara rağmen hedefimiz 2 milyar doları yakalamak olacak." dedi.
Maliyetlerden dolayı dünya ile rekabet etmekte zorlandıklarını ifade eden Mete, "Şekerleme ürünlerinde 1,92 dolardan ithalat, 2,5 dolardan ihracat yapıyoruz. Şeker fabrikaları ton başına 61 dolar navlun ücreti alıyor. Dünyada rekabet ettiğimiz firmalara karşı hep bir adım geride kalıyoruz. Türkiye'deki imalatçı ana hammaddesi olan şekeri dünya piyasalarından yüzde 10-20 daha pahalıya alıyor. Yurt içinde ton başı da 50 lira nakliye ödüyor. Yıllardır zarar eden fabrikaların maliyetlerini üstlenmek durumunda kaldık. İhracatçıların önünü açmak için maliyetlerin azaltılması gerekiyor." diye konuştu.
Sektörlerindeki genç tasarımcılara destek vermek için çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Zekeriya Mete, "İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği ve Şekerli Mamuller Tanıtım grubu olarak geçtiğimiz yıl ilk kez Ulusal Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması'nı düzenledik. Lisans öğrencileri kategorisinde birincilik ödülü kazanan grubu, yurtdışındaki 2 yıllık eğitim imkanı yanı sıra Almanya'da düzenlenen ISM 2015 fuarına götürdük. Bu yılda 2. Ulusal Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması'nı düzenliyoruz. Yarışmaya katılanlar, projelerini 7 Ağustos 2015 tarihine kadar teslim edebilecek." ifadelerini kullandı.
CİHAN