2023'ten önce zor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından açıklanan son rapora göre, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınından etkilenen havacılık sektörünün 2023'ten önce tamamen toparlanamayacak.

SHABER3.COM

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınından en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen havacılıkta Lufthansa, Delta ve EasyJet gibi devasa firmalar hükûmetler tarafından kurtarıldı. 

"Yatırımcıların akıl hocası" diye nitelenen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından yayımlanan son raporda, uçakla seyahat talebinde ciddi durgunluğun 2021'de de devam edeceği belirtildi.

Raporda, "Havacılık sektörü 2023'ten önce tamamen toparlanamayacak ve derin yapısal değişikliklerle karşı karşıya kalacak." ikazı yer ald

Havacılık sektörünün 2019 yılındaki seviyelere en erken 2023 yılında yaklaşabileceğine işaret edilirken, Covid-19 salgınına dair belirsizliğin tahminde bulunmayı zorlaştırdığı vurgulandı.

SEYAHAT ALIŞKANLIKLARINDA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİLER OLACAK

Moody's birçok hava yolu şirketinin borç yükü pahasına likiditelerini artırdığını belirterek, daha güçlü ve devlet destekli hava yolu şirketlerinin mart ayından bu yana likiditelerini önemli ölçüde artırdığı kaydedildi.

Çoğu hava yolu şirketinin 2023'e kadar önemli ölçüde borçlanacağını vurgulayan Moody's, "25 Mayıs'tan bu yana 13 hava yolu şirketinin kredi notunu düşürdük ve 6 hava yolu şirketinin notunu teyit ettik." denildi.

Alman havacılık devi Lutfhansa devletin 9 milyar euro (67,5 milyar TL) tutarındaki destek paketi ile iflasın eşiğinden döndü.
 
Raporda havacılık endüstrisinin salgın sonrası köklü değişikliklere uğrayacağı, ticari havacılık tedarik ve imalatı, havalimanı, seyahat ve hava yolu hizmetleri gibi ilgili sektörlerde de etkilerin hissedileceği bilgisine yer verildi.

HAVACILIKTA TOPARLANMAYI GECİKTİREN SEBEPLER:

*Salgın ikliminde insanların sağlıkla ilgili endişeleri arttı.
*Kurumsal seyahat politikalarındaki değişiklikler seyahati zorlaştırdı.
*Uluslararası seyahatteki mevcut ve muhtemel kısıtlamalar. 
*Daha düşük gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) yükselen işsizliğe bağlı azalan harcamalar.
ÖNE ÇIKAN HABERLER