Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep'in Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı olduğunu belirterek, müteşebbis ruhla hareket eden Gazianteplilerin ticarette risk almayı seven cesur tüccar yapısına sahip olduklarını söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği( TOBB) tarafından organize edilen '18. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı' 21 farklı ülke ve 4 özerk bölgeden 45 Türkçe konuşan girişimcinin katılımıyla GTB'de gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, yabancı misafirlere Gaziantep ekonomisi ve GTB'nin faaliyet alanları hakkında bilgiler verdi. Gaziantep'in özellikle tarıma dayalı sanayisiyle Türkiye'nin model şehri konumunda olduğunu vurgulayan Tiryakioğlu, "Borsamız, ülkemizin en büyük üç ticaret borsası arasında yer almakta. Türkiye makarna üretiminin yüzde 70'i, bulgur üretiminin yüzde 80'ni ve işlenmiş Antep fıstığının yüzde 95'i şehrimizde üretilerek piyasaya sürülmekte. Birçok sektörde olduğu gibi un ve halı üretiminde de dünyanın en büyük üretici şehri konumundayız." dedi.
25 dost ve kardeş ülkeden Türkçe konuşan 45 girişimciyi ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Tiryakioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Balkanlar, Doğu Avrupa, Kafkasya, Ortadoğu ve Orta Asya gibi ülkelerde yaşayan ve Türkçe konuşan siz değerli dostlarımızla ticari ilişkilerin ötesinde tarihe dayanan duygusal bir bağımız var. Bugün TOBB aracılığıyla sizlerle bir araya gelmekten büyük onur ve mutluluk duyuyoruz. Şehrimiz ve ülkemizle ilgili her türlü konuda sizlere her zaman yardımcı olmaya hazırız."
Türkçe Konuşan girişimciler heyetinin başkanlığını yapan Salih Taşdirek ise TOBB'un düzenlediği bu programı, Türkiye ile olan bağların güçlendirmesi ve ticari ilişkileri geliştirilmesi açısından önemli bulduklarını dile getirdi.
Ziyaret sonrası Kırgızistan'dan gelen girişimciler GTB Başkanı Tiryakioğlu'na geleneksel Kırgız kıyafeti hediye ederken, diğer katılımcılar ise günün anısına kendi ülkelerine özgü hediye takdiminde bulundu. CİHAN