3. havalimanının kum ihtiyacı için 2 orman arazisine ocak kurulacak


İstanbul'da 3. Havalimanı'nın kum ihtiyacının karşılanması için Eyüp'te tamamı orman arazisi olan 2 kum ocağı kurulacak. Havalimanı projesinde kullanılacak kumun temini için Eyüp'e bağlı Ağaçlı köyünde tamamı orman arazisi 22 hektarlık bir alanda kumtaşı ocağı ve kırma eleme tesisi inşa edilecek. İkinci kum ocağı ise Işıklar köyünde yine tamamı orman arazisi 24 hektar alanda kurulacak. İki kum ocağı tesisi için ÇED süreci başladı. Kum ocaklarından yıllık 15'er milyon olmak üzere toplam 30 milyon ton kumtaşı üretimi planlanıyor. İki kum ocağı projesi kapsamında üretilen malzemenin tamamı 3. Havaalanı Projesi kapsamında kullanılacak ve havaalanı inşaatının tamamlanmasının ardından orman arazisindeki ocakların faaliyeti sona erecek.

İGA İstanbul Yeni Havalimanı İşletmeleri'nin 3. Havalimanı inşaatında kullanacak kumun temini için Eyüp ilçesinde 2 ayrı kum ocağı inşa edilecek. İGA Havalimanı İşletmeleri , Eyüp ilçesi Işıklar ve Ağaçlı köylerinde kurmayı planladığı Kumtaşı Ocağı Ve Kırma-Eleme Tesisi projesi ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. İki taş ocağı için hazırlanan ÇED Raporları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu. Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda incelenecek raporlar uygun bulundu.

İKİ SAHANIN TAMAMI ORMAN ARAZİSİ

Eyüp Işıklar Köyü'nde Yap-İşlet-Devret Modeli Kamu Yatırımları Hammadde Üretim İzin Belgeli sahada planlanan Kumtaşı Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi 24 hektarlık alanı kapsıyor. Proje alanına en yakın yerleşim birimi 1,4 km mesafedeki Çiçekçiler Mahallesi. Alan, Işıklara 3 km, Göktürk'e ise 2 km mesafede. 24 hektarlık sahanın tamamı orman arazisi. Gerekli tüm izinler alınarak faaliyete başlanacak.

Eyüp Ağaçlı Köyü'nde Yap-İşlet-Devret Modeli Kamu Yatırımları Hammadde Üretim İzin Belgeli sahada planlanan Kumtaşı Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi 22 hektarlık alanı kapsıyor. Proje alanına en yakın yerleşim birimi 2,1 km mesafedeki Ağaçlı. Tesis, Odayeri'ne 2,4, Çiftalan'a ise 2,8 km mesafede. 22,07 hektarlık sahanın tamamı orman arazisi.

İki projede de saha içerisinde yer alacak Tesis ve Pasa sahasında, Kırma-Eleme Tesisi, Pasa Alanı, Şantiye binası yer alacak. Ocakta ve Kırma-eleme tesisinde çalıştırılması planlanan personel ihtiyaçlarını kurulacak olan şantiye binasından (konteynır) karşılayacak. Işıklar-Göktürk yolundan yaklaşık 500 metrelik orman yolu ile sahaya ulaşılıyor. Ocak içi ve tesis bağlantı yolları için de gerekli izinler alınacak, yol, toz yapmayan malzeme ile kaplanacak.

Alanlarda seri delikler delinerek, patlayıcı ile doldurulması ve patlatılması ile malzeme üretimi gerçekleştirilecek. Ocakların her birinden yıllık üretilecek olan toplam 15 milyon ton malzemenin 390 bin tonu kırma eleme tesisine gönderilecek, kalan kısmı da 3. havalimanı inşaatında kullanılmak üzere gönderilecek. İki ocaktan yılda toplam 30 milyon ton kumtaşı üretimi hedeflenmekte. Günde en fazla bir patlatma olmak üzere haftada 6'şar patlatma yapılacak.

Çalışmalara başlanılmadan önce çalışılacak alanın üzerinde eğer nebati toprak (Her türlü bitki türünün sağlıklı olarak yetiştirilmesi için elverişli toprak çeşidi) ve bitki örtüsü ağaç, çalı ya da yarı çalı bitkiler var ise bunlar sıyrılacak ve nebati toprak ayrı bir alanda depolanacak.

Ocaklarda 25 ton kapasiteli 20 kamyon kullanılacak. Nakliye için ise taşeron kamyonu kullanılacak ve günlük kamyonların 4 bin sefer yapması öngörüldü. Projelerin her birinin yatırım tutarı 950 bin TL olarak öngörüldü. Bir projede ruhsat için müracaata 8 bin TL, Etüd, Proje, Rapor, Harita Hazırlanmaya 7 bin TL, Ulaştırma Yatırımlarına 20 bin TL., Ana Tesisler Makine ve Donatım 885 bin TL ve Beklenmeyen Sabit Yatırım Giderleri içen 30 bin TL ödeme yapılma planlandı.
CİHAN
<< Önceki Haber 3. havalimanının kum ihtiyacı için 2 orman arazisine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER