40 meslek dalında yeterlilik belgesi olmayanlar çalıştırılmayacak


İnşaat, otomotiv, enerji ve metal sektörleri bünyesindeki 40 meslek dalında 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' olmayanlar 26 Mayıs tarihinden itibaren çalışamayacak.

Adana Sanayi Odası'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli meslek kapsamında zorunlu hale getirilen 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
İşveren ve işyeri temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamındaki 40 meslek dalında mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildiğini, meslek lisesi, meslek yüksekokulu diploması ve mesleki eğitim merkezinden alınmış diplomalar dışındaki tüm belgelerin geçerliliğini kaybettiğini söyledi.

Türkiye'de tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde 6.7 milyon kişinin çalıştığına dikkat çeken Ordukaya, iş kazaların yüzde 2'sinin kaçınılmaz, yüzde 10'unun tehlikeli durumlarda, yüzde 88'inin ise tehlikeli davranışlardan kaynaklandığını, insan faktöründen kaynaklı kazaların yüzde 88'inin nitelikli ve belgeli işgücü ile azaltılabileceğini vurguladı.

HER BİR ÇALIŞAN İÇİN 500 TL CEZA

Sınav ve belgelendirme merkezi olarak 41 kuruluşun görevlendirildiğini, bugüne kadar 72 bin kişiye belge verildiğini belirten Ordukaya, 26 Mayıs tarihinden itibaren belgesi olmadan çalıştırılması halinde her bir çalışan için 500 lira para cezası öngörüldüğünü ifade etti.

Mehmet Ordukaya, kurum tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücretlerinin tamamının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacağını bildirdi. Ordukaya, bugüne kadar zorunlu meslek dalları kapsamında fondan 4 bin 185 kişinin yararlandığını, 1 milyon 929 bin lira tutarında sınav ve belge ücreti ödemesi gerçekleştirildiğini kaydetti.

ADASO'DA SINAV VE BELGELENDİRME HİZMETİ

ADASO Genel Sekreteri Bora Kocaman, uygulamanın işverenler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiğini, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağlayacağını vurguladı. Adana Sanayi Odası olarak, TOBB bünyesinde kurulan yetkilendirilmiş MEYBEM Şirketi işbirliğiyle 12 meslek dalında sınav ve belgelendirme hizmeti sunulacağını belirten Kocaman, Adana'da ilk sınavın inşaat sektöründe gerçekleştirileceğini kaydetti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kurulan ve 12 meslek dalında belge vermek için yetkilendirilen MEYBEM A.Ş yetkilileri, Adana Sanayi Odası işbirliğiyle gerçekleştirilecek sınav ve belgelendirme faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. MEYBEM yetkilileri, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 4, 4 CNC Programcısı Seviye 4, CNC Programcısı Seviye 5, Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Metal Sac İşlemeci Seviye 4, Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Duvarcı Seviye-3 meslek dallarında belgelendirme hizmeti verileceğini ifade etti.

BELGE ŞARTI GELEN 40 MESLEK DALI

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin 26 Mayıs tarihinden itibaren çalıştırılamayacağı meslek dalları arasında, ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, otomotiv elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı yer alıyor. CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER