Sürekli basın kartı sahibi olan Gazete Bursa'nın muhabiri Mehmet Ali İncioğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen programa alınmadı. Bursa Gazeteciler Cemiyeti ile Çağdaş Gazeteciler Derneği, yaptıkları ortak açıklama ile yasağa tepki gösterdi.
BTSO'nun Altıparmak Tesisleri'nde düzenlenen programına Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Uluçay ile çok sayıda gazeteci katıldı. Gazete Bursa muhabiri Mehmet Ali İncioğlu, 'listede isminiz yok' denilerek onlarca gazetecinin katıldığı toplantıya alınmadı. BTSO Başkanı İbrahim Burkay, bir basın mensubunun, muhabire akreditasyon yasağı uygulandığı yönündeki sorusu üzerine, "Gazete Bursa'yı biz almaya kalkıştığımızda, çocuklar üç gündür gazeteyi arıyorlar, böyle bir gazete yok. Hiçbir bayide satılmıyor, şey yapılmıyor. O yüzden böyle karar almışlardır. Ne zaman ki; bayilerde gerçek insanlara, Bursa halkına satılan bir gazete olur, o zaman biz buraya dahil ederiz." dedi.
DAVET ÜZERİNE GELDİK AMA İÇERİYE ALINMADIM
43 yıllık meslek hayatında ilk defa böyle bir yasakla karşılaştığını belirten sürekli basın kartı sahibi İncioğlu, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın basın toplantısına geldim. Kapıda görevli cımbızla çekmiş gibi beni köşeye aldı. 'Nereye geldiniz?' dedi. Basın toplantısına geldiğimi, konuyla ilgili davetiyenin de gazeteye e-maille geldiğini, buna istinaden geldiğimi söyledim. İsmimi sorup, 'yukarıya soracağım' deyip yanımdan ayrıldı. Bu arada dikkatimi çeken herkes giriyor içeriye, sadece bana geçerli bir yasak uygulandı. Basın kartım var tabi ki, 43 yıllık gazeteciyim, sürekli sarı basın kartı sahibiyim. Listeyi sorup döneceğini söyledi. Yukarıya telefon açtıktan sonra, 'Böyle gazete yok, böyle bir gazeteye davet göndermedik' dediler. Oysa davet maili geldiği için buraya geldik."
BAKANLAR VE BAŞBAKANLAR TAKİP ETTİM AMA BÖYLE YASAK GÖRMEDİM
BTSO Başkanı İbrahim Burkay'ın 'Gerçek gazete değil' demesini de yorumlayan İncioğlu, şunları söyledi: "Öyle bir şey söz konusu değil, tamamen kendi inisiyatifi dışarıda bir hikaye bu. Gelin gazetenin tüm arşivlerini kendisine gösterelim, ne zamandır yayında olduğunu görür. Bayilerde satılan günlük gazete çıkarıyoruz. Kendisiyle ilgili bazı olumsuz bilgiler vardı, bize yansıdı, biz de bunları gündeme taşıdık. Sanırım kuyruk acısı da bundan dolayı. Benim meslek hayatımda ilk defa böyle bir olay meydana geliyor. Bakanların, başbakanların her türlü toplantısına katıldım, ilk defa bu olayla karşılaştım. Bunun gerekçesi de bir insanın kuyruk acısı varsa, tepkisini böyle dile getirir diye düşünüyorum."
MESLEK KURULUŞLARINDAN KINAMA GELDİ
Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi, Gazete Bursa muhabiri Mehmet Ali İncioğlu'nun toplantıya 'gazete adına davet yapılmasına rağmen' alınmamasını ortak bir açıklama ile kınadı. Akreditasyonun (basın yasağı) günümüz Türkiyesinde artık sansür boyutlarına yükselen bir problem haline geldiğini ifade edilen açıklamada, "Kim tarafından uygulanırsa uygulansın, ayrımcı ve ötekileştirici anlayışı yansıtan bu uygulama, anayasal güvence altındaki basın ve ifade özgürlüğünü ihlaldir. Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve ÇGD olarak uygulamadan duyduğumuz rahatsızlığı ifade ediyor, BTSO yönetimini, uygulamayı gerçekleştirenler hakkında gerekli uyarıları yapmaya davet ediyoruz." denildi.
Bursa medyasının kamuoyunu bilgilendirme görevi olduğu ve halkın haber alma özgürlüğü adına görev yaptığı hatırlatılan açıklamada, akreditasyonun aynı zamanda eşitlik ilkesine de aykırı olduğuna vurgu yapıldı.
CİHAN