Gaziantep'te faaliyet gösteren Nar Bilim, Kültür ve Sanat Derneği 5. Nar Film Festivali'ne hazırlanıyor. 7-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirecek festival bu yıl başta kentimizde ve ülkemizde yaşayan Suriyeliler olmak üzere dünyanın yurtsuz ve sürgün halklarına; mültecilere ithaf edilecek.
M1, Nakıp Ali Sineması'nda gerçekleştirecek 5. Nar Film Festivali, Suriyeli ve Gaziantepli müzisyenlerin bir araya gelerek oluşturdukları Hayal Band grubunun vereceği konser ile 7 Mayıs'ta start verecek. Programda yılın en çok beğenilen; Dardenne kardeşlerin İki Gün Bir Gece, Ken Loach'un Özgürlük Dansı, Tony Gatlif'in Geronimo filmlerinin yanı sıra Whiplash, Leviathan, Timbuktu, Şeker Portakalı, Sivas, Gece, Annemin Şarkısı, Navê te çi ye? gibi pek çok yerli ve yabancı yapım filmler Gaziantep'te izleyici ile buluşacak.
Yine geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok sinemacı, gösterimden sonra izleyicilerle söyleşiler gerçekleştirecek. Festival kapsamında yönetmen Cem Başeskioğlu tarafından Film Okuma Atölyesi, yönetmen Suat Eroğlu tarafından da Kısa Film Atölyesi verilecek.
5. Nar Film Festivali öncesi basın toplantısı yapan dernek yöneticileri ve festival koordinatörleri, festivaller hazırlıkları hakkında bilgi verdi. 5. Nar Film Festivali Koordinatörü Dilan Avcı, 5 yıldır Gaziantep'te özgür düşünce ve toplum bilinciyle sanat yaptıkları söyledi. Amaçlarının sanat seviciliği değil; barışın, adaletin, insanca bir yaşamın var olabilmesi için üretilen bağımsız sanat eserlerini kent insanı ulaştırmak ve yeni birimler yaratmak olduğunu belirten Avcı, "Bunu gerçekleştirirken, elbetteki Türkiye'de sanata ve kültüre yönelik izlenen politikaları ve uygulamaları takip etmeyi ve bunlara yönelik bir tavır geliştirmeyi de görev kabul etmekteyiz" dedi.
'AKP HÜKÜMETİ İLE SANATA VE SANATÇIYA BASKILAR HER GEÇEN GÜN ARTIYOR'
Demokrasi vaatleri ile iktidara gelen AK Parti hükümeti ile birlikte sanata ve sanatçıya yönelik gerçekleştirilen baskılara her gün bir yenisinin eklendiğini dile getiren Avcı, "Kültür ve Sanata Uygulanan Baskı ve Sansür Raporu'na göre; AKP hükümeti tarafından, yalnızca 2014 yılında toplamda 135 olayda hükümet tarafından doğrudan kültür ve sanata yönelik yasaklama, baskı ve sansür uygulanmıştır." dedi.
Yıllardır sürdürülen bu uygulamaların son halkası ise 34. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Bakur filmine uygulanan sansür olduğunu söyleyen Avcı, "İstanbul Film Festivali'nde, Bakur filminin gösteriminin kayıt-tescil ve eser işletme belgesinin olmaması sebebiyle engellenmesinin ardından, sinemacılar sansüre karşı kararlı bir dayanışma sergilemiş, sansürsüz bir festival talebiyle, festival programında yer alan pek çok film ile yarışma jürileri festivalden çekilmiş, festivalin tüm yarışmalı bölümleri ve kapanış töreni iptal edilmiştir. Bizler Gaziantep Nar Film Festivali düzenleyicileri olarak, festival filmleri için zorunlu tutulan bu uygulamanın festivallerin varlık sebebine aykırı olduğunu düşünüyor, festivallerin sanatın özgür alanları olması gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.
7-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirecekleri '5. Nar Film Festivali'ni ise dünyanın yurtsuz ve sürgün halklarına adadıklarını aktaran Avcı, şunları söyledi: "İnsanın hikâyesinden film yapmanın, sadece film yapmak olmadığını, film izlemeninse insana dair bir hikâyenin peşine düşmekten daha fazlası olduğunu biliyoruz. Savaşlar ve savaşların yıkımından kaçıp kurtulabilen milyonların kentimize, sokağımıza, burnumuzun dibine taşıdığı 'ölümden beter' trajediler, savaşın hiç de bizden uzakta olmadığını çarparken yüzümüze, henüz bu trajedinin 'vurdulu-kırdılı' sahnelerine dâhil olmasak bile hikâyenin bizim hikâyemiz olduğunu biliyoruz. İşte bu sebeple Gaziantep Nar Sanat Derneği olarak, 5. Nar Film Festivali'ni başta kentimizde ve ülkemizde yaşayan Suriyeliler olmak üzere dünyanın yurtsuz ve sürgün halklarına; mültecilere ithaf ediyoruz."
Avcı, "Nar Sanat Derneği olarak, 6 gün sürecek olan bu sinema şenliğine tüm Gaziantep halkını davet ediyoruz" dedi. CİHAN