5 yıl önce yapılan kültür merkezinin zemini kayıyor, kirişlerinde açılma mevcut


Trabzon'da 5 yıl önce hizmete girmesine rağmen zeminindeki kaymalar ve su probleminden dolayı otoparkı kullanıma kapatılan Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'ndeki sorunun sadece otoparkla sınırlı olmadığı Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin raporuyla ortaya çıktı. Rapora göre, salondaki kirişlerde büyük açılmalar mevcut, bu nedenle kirişlerin üzerinde bulunan çekme katın kaldırılması ve binanın çatı sisteminin değiştirilmesi şart. Muhalefet partileri, can ve mal güvenliği açısından kültür merkezinde güçlendirme çalışması yapılmamasını, yıkılmasını istiyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, kapalı otoparkın faaliyete geçirilebilmesi için haziran ayında çıkmayı planladığı güçlendirme ihalesi öncesi KTÜ'den kültür merkezinin durumu ve yapılması gerekenlerle ilgili teknik inceleme talep etti. Üniversitenin ilgili bölümü tarafından hazırlanan teknik rapor, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'ndeki durumun vahametini gözler önüne serdi. Rapora göre, binanın kuzey kısmındaki temel zemininde oturmalardan kaynaklı çatlaklar mevcut. Zemindeki oturmanın yer altı su seviyesinin değiştirilmesinden kaynaklandığı raporda yer alıyor.

Taşıyıcı sistem elemanlarında yapılacak onarım veya güçlendirme çalışmaları ile binada oluşan hasarın giderilmesi için öncelikle temel zemininin iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapılan raporda, şu tespitler yer alıyor: "A bloktaki sahnelerin üzerinde bulunan büyük açılıklı krişlerde, kirişlerin açıklıklarına göre en kesit yüksekliklerinin az oluşu nedeniyle sehim problemi mevcuttur. Bu durum, sehim yapan kirişlere oturan döşemelerin de sehim yapmasına neden olmaktadır. Ayrıca büyük açıklıklı bu kirişlerin bulunduğu açıklıkların üzerine çekme kat yapılması (+17.00 kotu) kirişlere gelen ağırlıkları daha da fazla attırmıştır. Kirişle birlikte döşemelerin de sehim yapması, döşeme üzerinde bulunan seramik kaplamalar arasında ki derzlerin bozulmasına ve sahnenin/binanın diğer kısımlarının da su almasına neden olmaktadır. Bu durum, kullanım sınır durumu açısından olması gereken konforu bozarak işletme maliyetini arttırmaktadır. Dolayısıyla da, büyük açıklığa sahip kirişlerin üzerinde bulunan çekme katın yıkılarak kaldırılması ve binaya yağış sularına karşı koruyacak ve ekonomik ömrünü arttıracak bir çatı sisteminin yapılmasını gerektiği kanaatine varılmaktadır."

KTÜ'nün hazırladığı raporu gündeme getiren Ortahisar Belediye Meclisi MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu, belediyenin ihale öncesi üniversiteden isteği raporun kültür merkezindeki durumun vahametini gözler önüne serdiğini söyledi. Bilim adamlarının 30 sayfalık bir rapor hazırladığını anlatan Çakıroğlu, raporda jet grout (zemin içine basınçlı hava, su, cimento enjeksiyonu yaparak zeminin mühendislik özelliklerinin iyileştirilmesi) yöntemiyle yapılacak güçlendirmenin, kültür merkezinin ya da çevresindeki binalarda yatma meydana getirebileceğinin yazıldığını savundu.

Bina teslim alınırken büyük yanlışların yapıldığını ifade eden Çakıroğlu, "O binanı yıkılması lazım. Yapılacak yama yöntemlerle binanın uzun süreli ayakta kalması can ve mal güvenliği açısından risk oluşturuyor." dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber 5 yıl önce yapılan kültür merkezinin zemini kayıyor,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER