650 yıldır saklı kalan çivisiz tarihi cami restore edilecek

650 yıldır saklı kalan çivisiz tarihi cami restore edilecek

Milli Mücadele'nin başkenti Samsun'da turizmin geliştirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar, varlıkları bugüne kadar bilinmeyen tarihi mirasları da ortaya çıkarıyor. Bu çerçevede köydeki eski bir mezarlığın ortasında yaklaşık 650 yıldır saklı kalan gizemli tarihi cami, restore edilecek.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin ilçelerdeki turizm potansiyelini canlandırmak ve geliştirmek amacıyla Samsun Turizm Alt Yapı Birliği (SAMTAB) işbirliği ile başlattığı turizm eylem planı çalışmaları devam ediyor. Bu çerçevede Çarşamba ilçesinde incelemeler yapan birlik üyeleri, çivisiz ahşap bir cami buldu. 14. yüzyıla ait tarihi cami, restorasyon kapsamına alındı.

Anadolu medeniyetlerinden miras kalan tarihi eserlerden ahşap camiler, Türk süsleme sanatının en güzel örneklerinin sergilendiği mabetler olarak varlıklarını sürdürüyor. Sonsuzluk prensibinin ifadesi olan geometrik hatların yoğun olarak kullanıldığı tarihi ahşap camiler, geçmişle gelecek arasında köprü vazifesi görmeye devam ediyor. Tarihi ahşap camilerden ibadete açık olanlar restore görürken, varlıkları bilinmeyenler ise tabiat şartlarına direnerek ayakta kalmaya çalışıyor. İşte bunlardan bir tanesi de ahşap çivisiz Kuşhane Cami.

Çarşamba ilçesine 6 kilometre uzaklıktaki Kuşhane köyündeki tarihi cami, terk edilmiş, virane görüntüsüyle yürek burkuyor. Köydeki eski bir mezarlığın ortasında yaklaşık 650 yıldır saklı kalan gizemli tarihi caminin, ayakta kalabilmiş olması insanı hayrete düşürüyor. Bakımsızlıktan neredeyse yıkılmak üzere olan tarihi Kuşhane Cami, mimari açıdan yöredeki diğer ahşap çivisiz camilerden Gökçeli (1206) ve Şeyh Habil Camii'ne (1211) benziyor. Kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen cami, Osmanlı dönemi mimarisinin geleneksel özelliklerinden de izler taşıyor. Türk süsleme sanatının vazgeçilmez motiflerinden sonsuzluk prensibinin ifadesi geometrik hatlarını caminin ahşap işlemelerinde görebilmek hala mümkün. İslam önceki süsleme unsurlarından Mühr-ü Süleyman gibi motifinin kullanıldığı cami, her dönemin kendine has zevk ve üslup anlayışını bünyesinde barındırıyor.

Caminin restorasyonu ile ilgili proje hazırlayan SAMTAB, 134 bin 358 TL bedelle restorasyon ihalesini gerçekleştirdi. Restorasyon çalışması kapsamında caminin her türlü kiremit çatı örtüsü yenilenecek, çam kereste ile ahşap takviye yapılacak, taban ahşap ile kaplanacak. Yan ahşap duvarlar bakımdan geçirilip yenilenerek cilalanacak. Mimberi ve mihrabı tadilattan geçirilecek olan caminin ayrıca çevre düzenlemesi de yapılacak. 3 ay içinde tamamlanacak olan restorasyonunun ardından ahşap ve çivisiz tarihi Kuşhane Camii, orijinal haline döndürülerek hizmet verecek.

İnşa kitabesi kaybolan tek katlı çivisiz cami ile ilgili araştırma yapan Samsun Müze Müdürlüğü Arkeoloğu Emine Yılmaz, Kuşhane Camii'nin Samsun'un en eski camilerinden biri olduğunu belirterek, turizm açısından önemli bir tarihi potansiyele sahip olduğunu belirtti. SAMTAB Başkanı Mehmet Hayri Şen ise cami restorasyonunun tamamlanmasıyla Samsun'un turizmde bir potansiyel daha kazanmış olacağını kaydetti.

Ahşap camilerin Samsun turizmi açısından ayrı bir yere sahip olduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise caminin restore edilecek olmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Başkan Yılmaz, Kuşhane Camii'nin de Samsun ve Çarşamba turizmi için özel bir yere sahip olacağını sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber 650 yıldır saklı kalan çivisiz tarihi cami restore edilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER