UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınarak Bursa'nın değeri olmanın ötesinde insanlık adına evrensel bir değer haline gelen Cumalıkızık Köyü'nün 700 yıllık tarihi, gelenek ve görenekleri, yaşam tarzı, yenilenen Etnografya Müzesi ile gelecek kuşaklara aktarılıyor. Cumalıkızık Etnografya Müzesi, Bursa'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesinin birinci yıl dönümünde yenilenen yüzüyle ziyarete açıldı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Cumalıkızık Etnografya Müzesi'ni yenilenen yüzüyle ziyarete açtı. Köylünün kendi imkânları ve Cumalıkızık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin çabaları ile ortaya çıkan ve köy halkının kullandığı tarımsal aletler ve ev eşyaları gibi ürünlerin sergilendiği müze yeniden ele alındı. Orijinal mimarisiyle günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş ender köylerden biri olan Cumalıkızık'ın tarihini ve geleneklerini gelecek kuşaklara aktaracak olan müze, tarihi köyün UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmasının yıldönümünde yeniden ziyarete açıldı.
UNESCO Bursa Alan Başkanı Prof.Dr. Neslihan Dostoğlu ve ICOMOS'dan gelen heyetin de katıldığı açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, UNESCO'ya girişin birinci yıl dönümünde böyle bir etkinliğe imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Bursa'daki her dönemin izlerini gün yüzüne çıkarmak için yoğun bir çaba harcadıklarını hatırlatan Başkan Altepe, şunları kaydetti: "Kızık boylarının hikâyesi ile başlayan müzedeki yolculuk, yaşayan müze Cumalıkızık Köyü'nün somut olmayan kültürel mirasını da içinde barındırıyor. Köy halkının kullandığı toprak testiler, şamdanlar, fenerler ve tarım aletleri gibi günlük kullanım eserlerinin sergilendiği müzede toplam 240 adet eser yer alıyor. Müzede ayrıca UNESCO Dünya Mirası ilan edilen Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık'ın üstün evrensel değerini açıklayan bir köşe de yer alıyor. Cumalıkızık Köyünün tarihinin, gelenekleri görenekleri ve yaşayışlarının içinde saklandığı ve bunlardan birer öğeyle tanıtımının yapıldığı Cumalıkızık Müzesi, Pazartesi hariç her gün ziyarete açık olacak."
UNESCO Bursa Alan Başkanı Prof.Dr. Neslihan Dostoğlu da geçtiğimiz yıl sadece Bursa'nın bir yerleşkesi olan Cumalıkızık'ın artık evrensel bir yerleşke olduğunu vurguladı. ICOMOS Heyeti adına konuşan Alvaro Bayo da Cumalıkızık'ta bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen Başkan Altepe protokol üyeleri daha sonra müzeyi gezdi.
CİHAN