Buna göre bir öğretmen adayı, 5 yıl Doğu'da ve Güneydoğu'da görev yapacak. Ondan sonra kadroya alınacak. 8 yıl çalıştıktan sonra ise Türkiye'nin diğer yerlerine gitme imkânı verilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu'daki öğretmen açığını gidermek için ‘çakılı öğretmen' modelini getirmeye hazırlanıyor. Bakanlığın taslağına göre ‘çakılı öğretmen' 5 yıl Doğu'da ve Güneydoğu'da görev yapacak. Ancak ondan sonra kadroya alınacak. 8 yıl çalıştıktan sonra ise Türkiye'nin diğer yerlerine gitme imkânı verilecek.
Taslağa ilişkin Meclis'te bilgi veren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da şöyle konuştu: “Güneydoğuy'a öğretmen atıyoruz, bir yıl sonra atadığımız öğretmenlerin yüzde 90'a yakını geri dönüyor.
Güneydoğu'da birilerini tutmamız lazım. Şu anda öğretmen açığı Marmara'da daha fazla, yani Güneydoğu'da da öğretmen (açığı) oranı var ama ücretli öğretmen de var, sözleşmeli öğretmen de. Sözleşmeli statüyü kaldırırsanız, Güneydoğu'ya bir öğretmen bulamayabilirsiniz. Peki, oradakilerin de eğitim alma hakkı değil mi? Demek ki doğru olanı kadrolu ama ihtiyaçtan.”
AĞUSTOS ATAMALARI ŞUBATA KALDI
Bakan Yılmaz, ağustosta öğretmen ataması olmayacağını da kaydederek, atamaların gelecek yıl şubatta yapılacağını söyledi. Resmî okullardaki öğretmen sayısının 853 bin 916, yönetici kısmının 67 bin 217 olduğunu da dile getiren Yılmaz, “46 bin 133 de ücretli öğretmenimiz var.” diye konuştu.