AB Komisyonu'ndan Almanya'ya dil testi uyarısı


BERLİN (CİHAN)- Avrupa Adalet Divanı'nın (AAD) kararına rağmen Türkiye'den aile birleşimi yoluyla Almanya'ya geleceklere dil testinin zorunlu tutulması Avrupa Birliği Komisyonu'nu harekete geçirdi. AB Komisyonu'nun Almanya'yı uyardığı ortaya çıktı.

Adalet Divanı'nın kararının takipçisi olduğunu belirten AB Komisyonu, Almanya'ya gönderdiği yazıda "Avrupa Adalet Divanı kararı uygulaması yetersiz" uyarısını yaptığı belirtildi.

ALMANYA'YA DAVA AÇILABİLİR

Sol Parti'nin Federal Hükümet'in cevaplaması için verdiği soru önergesiyle ortaya çıkan uyarı yazısında, Almanya'nın tutumunun devam etmesi halinde, aralarında sözleşmeyi ihlal davasının da yer aldığı birçok hukuki adımlarının izlenebileceğine dikkat çekildi.

Sol Parti Federal Meclis Grubu Göç Politikaları Sözcüsü Sevim Dağdelen, Almanya'nın dil testinde ısrar ederek AB Sözleşmelerini ihlal ettiğini ve bu nedenle ihlal davası tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, "AAD; 2007 yılında yürürlüğe konulan ve evli eşlerin aile birleşimlerinin karşısına dil engelini çıkartan uygulamayı, AB-Türkiye Ortaklık Anlaşması ile bağdaşmayan bir kötüleştirme olarak değerlendirmiş ve feshedilmesi gerektiğine hükmetmişti. Burada yaşayan Türk vatandaşları ile aile birleşimi gerçekleştirmek isteyen eşlerin bu talebi dil bildiğini kanıtlama koşuluna bağlı kılınamaz. Federal Hükümet bu karara rağmen, binlerce evli çifti ayrı yaşamaya mahkûm eden bu uygulamada ısrar ediyor ve en üst yargı makamının aldığı bu hükmü, skandal bir şekilde görmezden gelmeye devam ediyor. Federal Dışişleri Bakanlığı'nca yayınlanan bir genelgeyle yürürlüğe konulan Mahrumiyet Durumu Düzenlemesi de, uygulamada hala büyük oranda etkisizdir. AB Komisyonu, Doğan Kararı'nın hayata geçirilmesinde yaşanan yetersizlikleri eleştirmekte ve bu nedenle bir sözleşme ihlal davası açma niyetinde olduğunu göstermektedir." dedi.

ALMANYA İSTİSNALARLA DURUMU İDARE ETME YOLUNA GİTTİ

Almanya, AAD'nin Türk vatandaşlarından dil testi istenemeyeceği yönündeki kararını uygulamaya istisnalar getirerek cevap vermişti. Coğrafi şartlardan dolayı dil kursuna katılma imkanı olmayan, okuma yazma bilmeyen veya bütün uğraşa rağmen bir yıl boyunca dil sınavını başaramayanlar istisnai kapsama alınarak Almanca testten muaf tutuluyorlar. Federal Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açılamada dil testinin uyuma ve zorla evliliğe engellemede katkı verdiği gerekçesiyle Almanca dil testinin devam edeceğini dikkati çekmişti. AAD kararını örnek alan Berlin- Brandenburg Eyalet İdare Mahkemesi de geçtiğimiz ay verdiği kararla Almanca dil testinin hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti. CİHAN
<< Önceki Haber AB Komisyonu'ndan Almanya'ya dil testi uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER