AB Dönem Başkanı Letonya'nın Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Türkiye'de yürütmenin yargıya müdahalesi konusunda endişelere sahip olduklarını söyledi.
AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısının ardından konuşan Edgars Rinkevics; Türkiye'nin AB sürecinde son yıllarda sürdürdüğü reformları memnuniyetle karşılamakla birlikte; yürütmenin yargıya müdahalesi, yasaların gereken istişareler yapılmadan çıkarılması ve bilgi akışına getirilen sınırlandırmalardan endişe duyduklarını ifade etti.
AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ise Türk hükümetinin AB sürecine bağlı olduğunu teyit etmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi ve AB'nin Türkiye'deki reformlar için çıpa olmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Temel özgürlüklerin korunmasının müzakere sürecinin temelini oluşturduğun vurgulayan Hahn, "Bu yüzden Türkiye'yi temel haklar ve özgürlüklere bağlılığı hem yasalarda hem de uygulamada geliştirmesi konusunda teşvik ediyoruz." dedi.
Yolsuzlukla mücadele çabalarını da teşvik ettiklerini ifade eden Komiser Hahn, bu gibi önemli konularda AB Komisyonu'nun Türkiye'ye desteği artırmaya hazır olduğunu kaydetti.
Johannes Hahn, kaçak göçle mücadele için ayırdıkları bütçeden Türkiye'nin de faydalanacağını sözlerine ekledi. Kıbrıs'ta müzakerelerin yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti de kaydetti.
ÇAVUŞOĞLU: AB ÜYELİĞİ STRATEJİK SEÇİMİMİZ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Türkiye'nin reformları sürdürmeye kararlı olduğunu fakat AB'ye üye bazı ülkelerin siyasi engelleri sebebiyle AB sürecinde gereken ilerlemenin sağlanamadığına dikkat çekti. Çavuşoğlu, bu süreçte siyasi değerlendirmeleri bir kenara bırakarak teknik işlere odaklanmanın önemini vurguladı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin bulunduğu bölgede barış ve güvenliği sağlamak için AB ile işbirliğini güçlendirmeye hazır olduklarını söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, "AB üyeliği bizim için stratejik bir tercih. AB'nin de bizim üyelik sürecimize daha geniş bir açıdan bakmasını bekliyoruz. Bugün Kıbrıs'ta devam eden müzakerelere desteğimizi bir kez daha yineliyoruz. Türkiye ve (Kıbrıs) Türk tarafı güçlü bir irade ve kararlılığa sahiptir. Kıbrıs Rum tarafında da aynı irade olursa, yıl sonuna kadar anlaşmamak için bir sebep olmaz." dedi.
BOZKIR: 53 YILLIK SÜREÇ NE KADAR KARARLI VE SABIRLI OLDUĞUMUZU GÖSTERDİ
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ise Gümrük Birliği anlaşmasının yenilenmesi kararını memnuniyetle karşıladığını belirtti ve önümüzdeki yıl bunun için müzakerelerin yapılacağını kaydetti.
AB Ortaklık Konseyi'nin 53. toplantısını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bozkır, "Yani Ankara Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana 53 yıl geçmiş. Bu, Türkiye'nin ne kadar inatçı, sabırlı, hoşgörülü olduğunu ve aynı zamanda da bu ilişki (AB üyeliği) için ne kadar kararlı olduğunu gösteriyor." dedi. Bozkır, Türkiye'nin AB sürecini ayakta tutanın da ortak çıkarlar olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN