Yunanistan Parlamentosu'nun özel oturumda oy birliğiyle Filistin devletini tanımasının ardından Filistin lideri Mahmud Abbas, milletvekillerine hitap etti.
Yunanistan Parlamentosu, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın da hazır bulunduğu özel oturumda sembolik önemi büyük tarihi bir gelişmeye imza attı. Parlamento, oy birliğiyle Filistin devletini tanıdı.
Daha sonra özel oturumda söz alarak Yunan Parlamentosu'na hitap eden Abbas, meclisin oy birliği ile kabul ettiği Filistin'i devlet olarak tanıma kararına teşekkür etti; Yunan halkına sevgi mesajlarını gönderdi.
Kültür ve medeniyet ülkesi Yunanistan'ın ekonomik kriz sorununu aşacağına inandığını belirten Abbas, Filistin ve İsrail halklarının dost ve iyi komşu ilişkilerine sahip olabileceklerini belirtti. Abbas, "Bizi ayıran değil birleştiren köprüler istiyoruz." dedi.
Filistin'in uzun yıllardan bu yana işgal altında bulunduğunu anlatan Abbas, sorunun yerleşimciler, işgalin sürmesi ve Filistin halkının karşı karşıya bulunduğu şiddet ve terörizm olduğunu söyledi. Abbas, "Başka bir şey istemiyoruz. Sadece uluslararası hukukun uygulanmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Silahlara karşı olduklarını ve barışı desteklediklerini vurgulayan Abbas, "Bizim gündemimizde silah konusu yok." dedi. Güvenlik ve istikrar içerisinde yaşamak için sorunları müzakere yoluyla çözmek istediklerini belirten Abbas, bununla birlikte işgal sona ermeden müzakerelerin çıkmaza gireceğinin altını çizdi. Abbas, yerleşimlerin devam etmesini de kınadı.
MECLİS BAŞKANI İLE GÖRÜŞME
Abbas, dün başladığı resmi ziyaretini bugün Yunan Parlamento Başkanı Nikos Vutsis'i ziyaret ederek devam etti. Ziyarette Başbakan Aleksis Çipras da hazır bulundu. Vutsis ve Abbas karşılıklı olarak hediye takdimlerinde bulundu. Görüşmenin ardından genel kurula geçildi.
Başkan Nikos Vutsis'in milletvekillerini oylamaya davet etmesi üzerine ayağa kalkan 300 üyeli parlamento, uzun süre coşkulu alkışlar eşliğinde ilgili karara destek verdi. Abbas da ayağa kalkarak alkışlara eşlik etti. Daha sonra Başkan Vutsis, ilgili kararı Abbas'a takdim etti.
Oy birliği ile alınan karara göre Yunan hükümetinden Filistin'i devlet olarak tanıma sürecini başlatacak çalışmaları yapması istendi. Parlamento, bölgede güvenlik ve barışın sağlanabilmesi için başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti'nin 1967 sınırlarına göre tanınmasını talep etti.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Filistin Devleti'ni tanımaya giden süreci başlattıkları belirterek bundan böyle Yunanistan'ın bütün resmi belgelerinde 'Filistin Yönetimi' ibaresi yerine 'Filistin' teriminin kullanılacağını açıklamıştı.
Yunanistan'da Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Başbakan Aleksis Çipras, bütün parti liderleri ile görüşmeler gerçekleştiren Filistin lideri Abbas, Yunan Kilisesi lideri İeronimos'u ziyaretinin ardından akşam saatlerinde Atina'dan ayrılacak. CİHAN