ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) uluslararası güvenlik konularında bakan yardımcılığı görevini yürüten Katie Wheelbarger ise ajansa açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “S-400 bir bilgisayar. F-35 bir bilgisayar. Kendi bilgisayarınızı rakibinizin bilgisayarına bağlamazsınız. [Türkiye’nin S-400 alması halinde] Yapılan şey bu olacak.”
Gazete Duvar‘ın haberine göre; Pentagon yetkilisi, “Ciddi olduğumuzun sinyalini verecek şekilde gönderimi durdurulabilecek çok şey var” ifadelerini kullandı ancak daha fazla ayrıntı vermedi.
‘PARÇA ÜRETİMİ İÇİN BAŞKA YERLER BAKILIYOR’
Wheelbarger, Pentagon’un Türkiye’de üretilen F-35 parçalarına alternatif aradığı iddialarını da resmen doğruladı. Amerikalı yetkili, “Tedarik zincirinde istikrar sağlanması için dikkatli bir program planlaması yapılıyor” dedi.
‘ESKİŞEHİR’E ALTERNATİF ARANIYOR’
Ajansa isim vermeden konuşan bir diğer yetkili ise Eskişehir’de F-35 motorları için kurulan bakım deposuna alternatif aradıklarını söyledi. Yetkili, bu deponun Eskişehir yerine Batı Avrupa’da bir kentte kurulabileceğini söyledi.
REUTERS: ABD’DEN EN GÜÇLÜ SİNYAL
Reuters ajansı, Amerikan tarafının ‘bir dönüm noktasına yaklaştığını’ ve böyle bir adım atılmasının, ‘Türkiye’nin gelişmiş F-35 uçakları ile Rus S-400 hava savunma sistemlerine aynı anda sahip olamayacağına dair bugüne dek verilen en güçlü sinyal olacağı’ yorumu yaptı. Türkiye’nin F-35 programına ortaklıktan çıkarılmasının, ABD ile son yıllarda yaşanan en ciddi krize yol açabileceği yorumu yapılıyor.
TÜRKİYE’NİN F-35 ÜRETİMİNDEKİ ROLÜ
Türkiye, Amerikan savaş jeti F-35’lerin üretiminde önemli bir rol oynuyor. Aralarında TAI, ASELSAN, Havelsan gibi firmalarının yer aldığı yedi şirket, uçağın gövdesinden motoruna kadar 19 noktasında yer alan çok sayıda parçayı üretiyor.