Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden en önemli beklentileri arasında yer alan vize muafiyeti konusunda Brüksel’den olumlu haber geldi.
Avrupa Birliği Komisyonu, Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi’ne girişte vize serbestisi uygulanması için karşılanması gereken kriterlere ilişkin değerlendirmesinin ardından vize muafiyeti tavsiyesinde bulundu.
Komisyon karşılanması gereken 72 kriterin tamamının olmasa bile çok büyük bölümünün karşılandığına kanaat getirdi. Türkiye’den eksikleri bir an önce gidermesi talep ediliyor.
BAKANLARDAN FLAŞ AÇIKLAMA
Konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Volkan Bozkır, açıklama yaptı. Her iki bakan açıklamasında pasaport değişimlerinde ücret alınıp alınmayacağı noktasında değerlendirmelerde bulundu. İşte o açıklamanın satır başları:
1 Haziran’dan itibaren pasaport üzerindeki çiplere parmak izleri eklenecek. Yeni pasaportları da vermeye başlayacağız. Pasaport talebinin karşılanması konusunda bir sıkıntımız yok. Uzun zamandır çalışmalarımız devam ediyordu. Talebi karşılama noktasında bir sıkıntı olmayacak.
-Elbette bunun bir bütçesi var. Pasaportlar biliyorsunuz ücret karşılığı veriliyor. Bu yönde hükümetimiz aksi bir yönde düzenleme yapmadığı sürece ödenecek ücretler bellidir. Aksi bir düzenleme yapılırsa başka ama şu andaki düzenlemeye göre ücret bellidir. Sadece cüzdan bedeli ödenecek. Harç bedeli ödenmeyecek."
PEKİ BUNDAN SONRA NE OLACAK?
AB Komisyonu’nun Türkiye’nin vizeden muaf ülkeler listesine dahil edilmesi dolayısıyla vatandaşlarına vize serbestisi uygulanması yönündeki tavsiyesi sürecin devamı açısından yaşamsal öneme sahip. Bu tavsiye teknik yeşil ışık niteliğinde. Ancak vize muafiyetinin sağlandığı anlamı taşımıyor. Vize muafiyetinin sağlanabilmesi için siyasi onay sürecinin de olumlu şekilde sonuçlandırılması şart. Bu süreçte ise hem Avrupa Parlamentosu’nun hem de AB Konseyi’nin onayı aranacak.
AB'NİN YENİ ÇİP ŞARTI
AB’nin yeni çip şartı, 1 Haziran’dan itibaren alınacak pasaportlara yeni çip konulmasıyla aşıldı. Elde olan mevcut pasaportlarla AB ülkelerine vizesiz girmek mümkün değil. Ancak 1 Haziran 2016 tarihinden itibaren alınacak pasaportlarla vizesiz seyahat mümkün olacak. Bu pasaportların çiplerine AB’nin şart koştuğu biyometrik veriler (parmak izleri ve bazı kişisel veriler) yüklenecek. Bu pasaportlarda fiziki bir değişiklik olamayacak.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Önümüzdeki hafta başlaması öngörülen süreçte konu ilk olarak AP’nin Sivil Özgürlükler ve İçişleri Komisyonu’nda ele alınacak. AP’de komisyon düzeyinde yapılacak görüşmelerin ardından AP Genel Kurulu devreye girecek. Bu kurumda yapılacak oylama basit çoğunluğa dayalı olacak. AP’de Türkiye karşıtı havanın en yüksek seviyelerinden birinde olması bu kurumdaki oylamanın zorlu olması riskini artırıyor. AP’den olumlu karar çıkması büyük ölçüde ana siyasi grupların takınacağı tavrı bağlı olacak.
AP’den olumlu karar çıkarsa vize muafiyeti için AB Konseyi’ndeki süreç başlayacak. Bu kurumdaki süreçte ise oybirliği yerine nitelikli çoğunluk uygulaması kullanılacak. Başka bir deyişle Kıbrıs, Hollanda ya da Fransa gibi ülkelerin tek başlarına kararı veto etme hakları olmayacak. Olumlu karar alınması için ise oylamaya katılan ülkelerin yüzde 55’inin lehte oy kullanması ve bu ülkelerin toplam nüfusunun oylamaya katılan ülkelerin toplam nüfusunun yüzde 65’ine denk düşmesi gerekecek. Bu da olumlu ya da olumsuz kararın ülkelerin oluşturacakları bloklara bağlı olacağı anlamına geliyor.
3 AYDAN KISA ZİYARETLERE VİZE KALKACAK
AB Konseyi’nden de onay çıkması halinde vize muafiyeti 1 Temmuz’dan itibaren devreye sokulacak.
Böylece Türk vatandaşları Schengen ülkelerine üç aydan kısa süreli ziyaretler için vize almak zorunda kalmayacak. Ancak anlaşma Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde çalışma hakkı vermiyor.
KAYNAK: HÜRRİYET