Güneş paneli hücrelerini maliyetleri son on yılda yüzde 80'den fazla düştü, ancak teknoloji 2020'de AB elektriğinin yalnızca yüzde 5'ini üretti. Güneş enerjisinin ısı üretimindeki payı ise ancak yüzde 1,5'u bulabildi.
Bu plan ile evlerde, ofislerde, mağazalarda ve fabrikalarda gazla çalışan elektrik ve ısıtmanın kesilmesi riskine karşı "Avrupa Güneş Enerjili Çatılar Girişimi" başlatılacak.
Bir yıl içinde tüm kurumların adım atması istenecek
Bu da ülkeleri AB fonlarını kullanmaya, çatı panelleri için destek programları başlatmaya ve 2025 yılına kadar tüm uygun kamu binalarına güneş enerjisi kurmaya zorlayacak.
Planın bir diğer parçası ise, hükümetleri ve eğitim veren kurumları güneş enerjisi sektörü çalışanlarının yeterliliklerini ve becerilerini geliştirmeye odaklanmak için bir araya getirmek. Bunun için bir "AB Güneş Enerjisi Endüstrisi İttifakı" oluşturmak ve imalat yatırımlarını desteklemek. Bu destek için de AB bütçesini ve karbon piyasası "inovasyon fonunu" kullanmak.
Avrupa'da yaklaşık 14 planlanmış büyük ölçekli güneş enerjisi üretim projesi var, ancak bazılarının piyasaya sürülmesi için milyarlarca euro finansmana ihtiyaç duyuluyor.
Çin rekabeti Avrupa'daki endüstrinin gelişimini engelliyor
AB Yeşiller milletvekili Michael Bloss Brüksel'i gönüllü planlar yerine yasal araçları kullanarak işe ele atmaya çağırıyor:
"Güneş enerjisi dönüşümü hiçbir zaman somut terimlerle ele alınmadı. Örneğin, yasal olarak yeni binaların düz çatılarda, kamu binalarında ve Avrupa'daki süpermarketlerde güneş enerjisi çatılarına sahip olunması zorunlu kılınabilir."
Taslak planda ayrıca AB yasalarında ince ayarlar yapılarak yenilenebilir enerji projeleri için izin verme süreleri hızlandıracak.