Devletin zorunlu trafik sigorta fiyatlarını serbest bırakması fiyatlarının yüzde 300'lere çıkmasına sebep oldu.
Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneği (AFSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Özerdem, sigorta poliçelerinde sigorta şirketlerinin serbest tarifeye geçişinin tamamen yanlış olduğunu ifade etti. Bu durumun ülkede sigortacılık sektörünün ciddi anlamda kaosa sürüklediğini belirten Özerdem, "Böyle olmaya da devam edecek olursa acenteler zor durumda kalmaya devam edecektir. Çünkü tüketiciyle bire bir acenteler muhataptır. Nasıl olmalıydı? Sorusunun cevabı; Hazine fiyatları asla serbest bırakmamalıydı." dedi.
Biran öncece önceki uygulamaya dönülmesi gerektiğini savunan AFSAD Yönetim Kurulu Başkanı Özerdem, şunları dile getirdi: "Sigorta primlerini ve risklerini devletin belirlemesi sigorta şirketlerinin yüzde 10 arttırıp, yüzde 20 eksiltme olayına geri dönülmesi acilen lazımdır. Şimdi 100 liraya da poliçe satılabiliyor, aynı poliçe farklı bir şirkette 700 liraya da oluyor. Ancak, kimsede 100 liraya poliçe yapmıyor."
"VATANDAŞ HAKKINI ARAYAMIYOR"
Primlerde ölçülü bir tarife olması gerektiğine değinen Bekir Özerdem, vatandaşında mağdur olduğunu savundu. AFSAD Yönetim Kurulu Başkanı, "Diyorlar ki; '39 tane şirket var fiyat araştırsın'. Ancak fiyatlar aşağıda düşmüyor. Adı üzerinde 'zorunlu sigorta'. Zorunlu olan bir şeyin birisi 3 liraya birisi 5 liraya olmaz. Yani bu anlamda devlet rekabetçi sigorta primleriyle destek olma çabasındayken şu anda tam bunun tersi oluyor. Devlet sigortacılık anlamında tüketicisini korumuyor." diye konuştu.
Bu konuda bir kaos yaşandığını ifade eden Özerdem, vatandaşların hukuki olarak şikayette bulunabilecekleri bir mercide olmadığını dile getirerek şunları kaydetti: "Örneğin 30 yaş altındaki bir adam araç satın alıyor bana sigorta yaptırmaya geliyor. 'Bin 500 lira diyorum'. 'Ya abi araba 8 bin lira sen ne yapıyorsun' diyor. Bir anlamda arabanın değeri de önemi değildir. 2012 model Ferrari alıyor, modelden dolayı poliçe bin lira, araba 500 bin lira."
Bekir Özerdem, trafik sigortalarında yeni dönemde geçmiş dönemlerde destekten yoksun kalma (kan bedeli) konusunda sigorta şirketlerinin keyfi ödemeler yaparken bunun standart hale geldiğini anlattı. Özerdem, araçlardaki değer kayıplarını kusur oranına göre mağdurlara ödenir hale geldiğini, 0-3 yaş gurubundaki araçların parçalarının orjinaliyle değiştirilme kararı çıktığını dile getirdi.
Star Sigorta Takip Acentası sahibi Fikret Çöykün de, son zamanlarda sigorta fiyatlarının artmasıyla müşterileriyle karşı karşı kaldıklarını söyledi. Zorunlu sigorta fiyatlarını sürekli yükseltilmesinin yanlış bulan Çöykün, "Müşterilerimize laf anlatamıyoruz. Tabi ki onlarda haklı, kafaları karışıyor. Fiyatlar karşısında isyan ediyorlar." şeklinde konuştu.
Hazine Müsteşarlığı, 15 Haziran'dan itibaren sigortacılık sisteminde yeni bir düzenlemeye gitmiş, daha önce devlet tarafından belirlenen sigorta fiyatları "Rekabet olsun" diye serbest bırakmıştı. Ancak, tam tersine sigorta şirketleri serbestliği fırsat bilerek sürekli zam yapıyor. Nisan ayından bu yana 8 defa zam yapıldı. Geçen yıl 270 lira olan bir otomobil sigortası bu yıl 750 liraya kadar yükseldi. CİHAN