Kalp ve Damar Cerrahı Op.Dr. Özgür Akkaya, açık kalp ameliyatı sonrası hastanın enfeksiyon kapma riskine karşı yakınlarının hassas olması gerektiğini söyledi. Dr. Akkaya, by-pass ameliyatı sonrası en önemli sürecin hastanın enfeksiyon kapmaması olduğunu kaydetti.
By-pass ameliyatı sonrası hastanın enfeksiyon kapmasının tedavi sürecini uzatabileceğine dikkat çeken Akkaya, "Ameliyat sonrası hastanın enfeksiyon kapması tedavi sürecini zora sokar. Onun için hasta yakınları hastanın enfeksiyon kapmaması için her türlü önlemi almalı. Hasta enfeksiyon kapsamı halinde tedavisi çok uzar. Hasta ziyaretinde, hastanın enfeksiyon kapmaması için yanına yaklaşılmaması gerekir. Ziyaretler uzaktan maske kullanılarak yapılmalı. Kışın açık kalp ameliyatlarında hastaların enfeksiyon kapma riskin en yüksek olduğu mevsim. " dedi.
Günümüz tıbbı imkanları bakımından geçmiş yıllara nazaran by-pass ameliyatının zor ve meşakkatli olmadığını vurgulayan Dr. Akkaya, hastanın ameliyat sonrası enfeksiyon kapması halinde tedavinin sürecinin değiştirebileceğinin altını çizdi.
Ameliyat sonrası hastaların ikinci dikkat etmesi gereken en önemli hususun ise kemiklerin oynatılmaması olduğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahı Op.Dr. Özgür Akkaya, yan yatma ve asimetrik ters hareketlerin göğüs kemiğini oynatacağı, bununda tedaviyi zora sokacağı uyarısında bulundu.
İlk günlerdeki uygunsuz hareketlerin kemiğin oynamasına ve kemiği tekrar dikmek için hastanın tekrar ameliyata alınmasına neden olabileceğine dikkat çeken Akkaya şu açıklamada bulundu: "Ameliyat sonrası hastaların enfeksiyon kapmaması gerekiyor. Ameliyat sonrası hastaların enfeksiyon kapması tedavi süreci uzatır. Diğer önemli bir husus ise kemiklerin oynatılmaması. Kemikler bir ay içinde kaynıyor. Hasta doktorun verdiği ilaçlara harfiyen uyarsa bir ay içinde iyileşerek işinin başına döner. Hasta taş ustasıysa bile inşaat işinde çalışmaya devam eder. Ameliyat sonrası bir aylık süre çok önemli. Hastanın bir ay içinde iyileşmesi için enfeksiyon kapmaması gerekir." CİHAN