Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan ve hakkında jet hızıyla dava açılan Av. Umut Kılıç, tahliye edildi. Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi, avukat Umut Kılıç ile ilgili tahliye talebini kabul etti.
Afyonkarahisar Barosu'na kayıtlı avukat Umut Kılıç hakkında, 'Cumhurbaşkanı'na hakaret ve kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı alenen hakaret' suçlarından hazırlanan iddianame kabul edilmişti. Mahkeme, tutuklu bulunan Kılıç'ın, tutuksuz yargılanmasını kabul ederek, tahliyesine karar verdi.
Afyonkarahisar Baro Başkanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, konunun başından bu yana hassasiyetle takip edildiğini belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. 28 Nisan'da Türkiye Barolar Birliği yönetim kurulu toplantısına katılarak, baro başkanlarıyla birlikte konunun müzakere edildiğini ve hukuki mücadele dışında bir yola tevessül edilmemesi gerektiği üzerinde durulduğu ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Sürece zarar verecek her türlü açıklama, demeç, eylem ve davranıştan uzak durulması gerektiği, zaten Av. Umut Kılıç ve ailesinin de görüşünün bu yönde olduğu hatırlatılarak, ailenin düşünce ve duruşuna saygı gösterileceği esas olarak benimsenmiştir."
Bu çerçevede, davanın açılmış bulunduğu 32. Asliye Ceza Mahkemesi'ne tahliye talepli bir dilekçe ile başvurulduğu ve dilekçenin sunulması esnasında T.B.B. Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, Erzurum Baro Başkanı Av. Talat Göğebakan'ın da bulunduğu anlatıldı. Açıklamaya, şöyle devam edildi: "Tahliyenin gerçekleşmesinde emek ve katkıları son derece büyük olan T.B.B. Başkanı Av. Metin Feyzioğlu ve Yönetim Kurulu üyelerine, T.B.B. Avukat Hakları Merkezi'ne ve Merkez Başkanı Av. Kaya Yelek'e, Ankara Baro Başkanı Av. Hakan Canduran ve yönetim kurulu üyelerine, Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı Av. Cemalettin Gürler ve üyelerine, C.M.K. Müdafii olarak canla başla çalışan Av. Murat Koç'a, Afyonkarahisar Barosu Meslek Sorunları Kamisyonu Başkanı Av. Şükrü Elbir ve yönetim kurulu üyelerimize hazırladığımız dilekçelere, ülkenin dört bir yanından katkı sağlayan tüm hukukçu dostlarımıza teşekkürü borç biliriz."
Adli Yargı Hakim ve Savcılık Sınavı'nın yazılı aşamasından sonra mülakata katılmak üzere Ankara'ya gelen Afyonkarahisar Barosu'na kayıtlı avukat Umut Kılıç, 'Cumhurbaşkanı'na hakaret ve kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret' suçlarından dolayı tutuklanmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Muharrem Ürgüp, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Vedat Ali Tektaş, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Feyzullah Taşkın, Adalet Akademisi Başkan Yardımcısı Rıfat İnanç ve Adalet Akademisi Üyesi Eyüp Sarıcılar müşteki olarak gösterildi.
Hakaret içeriğinin, fikir özgürlüğünde yer almasının bu hakkın özüne ve ruhuna uygun bulunmadığı belirtildiği iddianamede, şeref ve haysiyet kavramının kişiye toplum tarafından verilen değerlerin tümünü ifade ettiği vurgulandı. İddianamede ayrıca, şüpheli tarafından alenen söylenen 'hırsız, katil' ibarelerinin düşünce açıklama ve düşünceyi yayma özgürlüğü dışında salt hakaret içeren ibareler olduğu vurgulandı. İddianamede, Kılıç'ın kurul üyelerine söylediği sözlerin onur, şeref ve saygınlığı rencide eder nitelikte olduğunun açık ve net olduğu ifade edildi. İddianamede ayrıca, Kılıç için Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün, 24 Nisan 2015'te bakan olurlu kovuşturma izni alındığı belirtildi. İddianameyi kabul eden Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi Kılıç'ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi.
CİHAN