AFYONKARAHİSAR (CİHAN)- Afyonkarahisar'da sanayi ve hizmet sektörü temsilcileri eleman açıklarını şehirde yaşayan mültecilerden karşılamaya başladı. Özellikle sanayi alanında çalıştıracak eleman bulamadıklarından dert yanan esnaf, mecburen Suriyeli ve Iraklı sığınmacılara yöneldiklerini belirtti.
18 bin işsizin bulunduğu Afyonkarahisar'da iş dünyası Suriyelilerin asgari ücretle çalışmasının önünün açılmasına temkinli yaklaşırken esnaflar en kısa sürede bunun resmiyete dökülmesini istedi. İş dünyasına göre, "Asgari ücretle çalışma izni verdim" demek yeterli değil. Bu ilk bakışta işçi açığı olan işveren açısından bir umut gibi görünse de dil, adaptasyon ve eğitim gibi problemlerin çözülmesi yanında iş veren ve Türkiye'deki işsizlerin hak ve hukukunu koruyacak yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği dile getirildi.
'MECBUREN SURİYELİ ÇALIŞTIRIYORUM'
Sanayide demir doğrama işi yapan M.K., günümüzde artık özellikle sanayi işlerinde eleman bulmanın imkansız olduğunu söyledi. Esnaf olarak ayakta durabilmek için iş yapmak zorunda olduklarını belirten M.K., "Artık gençlerimiz böyle ağır işleri tercih etmiyor. Birkaç tane ikna ettiğimiz çırağı alıp yetiştirmeye çalışıyoruz. Ancak zor geldiği için ya bırakıyor ya da başka işe gidiyor. Aldığımız işleri yerine getiremiyoruz. Ödemelerimiz aksıyor, çeklerimiz aksıyor. Perişan oluyoruz. İşimizi çözmek için artık Suriyeli ve Iraklı mültecilere umut bağladık. Çalışmak isteyenleri bulup yetiştiriyoruz." dedi.
Sanayide oto yıkamacılığı yapan esnaf M.E. de artık eleman bulmanın imkansız olduğunu belirtiyor. M.E., sigorta, yemek ve maaşını verdiği halde insanların çalışmak istemediğini daha zahmetsiz işler tercih ettiğini belirterek, "İnsanlar işsiz değil, iş beğenmiyor. Gençler daha zahmetsiz özellikle termal otellerde ya da buna benzer işleri tercih ediyor. Bu tür işlerde sabredip bir meslek edinmeyi düşünmüyor. Ben şu anda yanımda Iraklı gençleri çalıştırıyorum." diye konuştu. M.E., Türkiye'de gençlerin iş beğendirmenin zor olduğunu, Suriye ya da Iraklıların kas gücüyle yapılan işlerde tercih edilebileceğini anlattı.
Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Niyazi Diler, işçi bulamama sıkıntısı yaşayan işveren açısından bakıldığında cazip gibi durduğunu, ancak yasal düzenleme yapılmadan konunun daha büyük sıkıntılar oluşturabileceğine dikkat çekti.
Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği(AFSİAD) Başkanı Hüseyin Şehitoğlu da iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından yabancı uyruklu işçilerin çalıştırılması noktasında gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. İşveren ve Türkiye'deki işsizlerin haklarının, hukuklarının da korunması gerektiğini dile getiren Şehitoğlu, altyapı oluşturulmadan bu işin daha büyük sıkıntılar oluşturabileceğini dile getirdi.
AFYON'DA 3 BİN MÜLTECİ VAR
Afyonkarahisar'da değişik ülkelerden yaklaşık 3 bin mülteci bulunuyor. Son zamanlarda şehir merkezinde yoğun olarak görülmeye başlayan Suriyelilerden bazılarının cadde ve sokaklarda dilencilik yaparak vatandaşları rahatsız etmesi de tepkilere neden oluyor. Bu insanların kimi cami önlerinde yaşıyor, kimi ellerindeki kağıtlarla yardım istiyor.
SEKTÖRLER ELEMAN BULAMIYOR
Öte yandan Çalışma ve İş Kurumu Afyonkarahisar İl Müdürlüğünün verilerine göre il genelinde 18 bin 733 kayıtlı işsiz bulunuyor. Kurumun yaptığı araştırmaya göre, Afyonkarahisar'da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin başında mermer işçisi, çağrı merkezi görevlisi, makineci (dikiş), kaynakçı, garson, ön muhasebeci, mermer blok kesme makinesi operatörü, hamal, satış danışmanı ve müşteri temsilcisinin geldiği tespit edildi. Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 40,6'sı, eleman temininde güçlük çektiğini belirtti. Başka bir deyişle yaklaşık her beş işverenden ikisi, işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanıyor. CİHAN