Dr. Arzu Yalnız Zogun, ağız kokusu tedavisi hakkında bilgi verdi. Ağız kokusunun fizyolojik, patalojik, psikolojik gibi bir çok nedeni olduğunu söyleyen Zogun, "Ağız kokusunun meydana gelmesine sebep olabilecek çürük diş, bozuk köprü vs. bulunuyor ise, ilk olarak gerekli olan tedavilerin yapılması gerekir." tavsiyesinde bulundu.
Fizyolojik ağız kokusunda önemli olan noktanın ağız kokusunun sebebinin ne olduğunun anlaşılması olduğunu söyleyen Zogun, "Dişlerin ve dilin iyi temizlenmesi, kokunun giderilmesinde ciddi anlamda etkili rol oynayacaktır. Özellikle de dilin arka kısmı en çok kokan yer olduğu için, bu kısmın daha dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Dilin fırçalanması esnasında, insanların en sık rastladığı sorun, bulantı ve kusmadır. Bunun önüne geçebilmek amacı ile aynanın karşısında dilin fırçalanmaması gerekir. Aynı zamanda nefes verme esnasında kısa hareketler ile temizleme gerçekleştirilmelidir." dedi.
Ağız temizliği için gargara kullanmanın koku ve temizlik açısından etkili bir özelliğe sahip olduğunu belirten Zogun, "Yüksek alkol içerikli ürünlerin kokuyu daha da arttırdığı akıllardan çıkarılmamalıdır. Dil sırtında bakteri çoğalmasını önleyebilmek için, sakız çiğnemenin de etkili olduğu dikkatleri çekmiştir." diye konuştu. Zogun, şu bilgileri aktardı:
"Patolojik ağız kokusu, 3 kategoride incelenir. Bunlar sırası ile tip 1: Bu tip ağız kokusuna sahip kişiler, kendi ağız kokularının farkında ve bundan rahatsız olan kişilerdir. Bu sebeple diş hekimine başvururlar. Tip 2: Bu kişiler kendi ağız kokularının farkında olmayıp, çevreleri tarafından uyarılarak diş hekimine müracaat ederler. Tip 3: Bu tipte direk ağız kokusunun tespiti yoktur. Sadece ağız kokusu şüphesiyle kişi diş hekimine başvurur. Ağızda meydana gelen koku, ağız içi sebepler ile alakalı olarak meydana geliyorsa, ilk olarak ağız içi hijyenine özen gösterilmesi ve akabinde mevcut olan çürüklerin tedavi edilmesi diş taşlarının temizlenmesi gerekmektedir. Bununla beraber günlük düzenli olarak diş ipi kullanan kişilerde, kullanmayanlara göre daha az ağız kokusu olduğu bilinmektedir. Gerçekleştirilen bütün bu temizliklere rağmen ağız kokusu bir türlü önlenemiyor ve giderilemiyorsa, ağız dışı sebeplerden dolayı olduğu düşünülüyorsa, iyi bir uzman doktora başvurması gerekir. Psikolojik ağız kokusu tedavisi, hasta motive edilerek ağız kokusunun olmadığına dair ikna edilmesi gerekir. Bununla beraber ağız içi ferah koku sağlayan spreyler ile de hasta kendini iyi hissedebilir. Halitofobi tedavisi, ağız kokusu tedavisi olmuş kişi, halen ağzının koktuğunu düşünmektedir. Hastalarda ağız kokusu korkusuna rastlanır. Halitofobi tanısı alan hastalar, yani tedavi olduğu halde halen ağzının koktuğunu düşünen kişiler, psikiyatristlerden destek alabilir. Bu tedavilerin neticesinde hasta hem sosyal hayatında tekrar eski konumuna geri dönebilecek, hem de kaybetmiş olduğu özgüvenini tekrar kazanmış olacak. tüm bu bakımlarla sağlıklı bir ağız içine sahip olacaktır."
Dr. Arzu Yalnız Zogun, ağız kokusu ile başa çıkmanın yollarını ise şu şekilde anlattı:
"Bu aşamada ağız kokusunun ağız içi nedenler ile mi yoksa başka sebeplerden dolayı mı meydana geldiğinin saptanması son derece önemlidir. Ağız kokusunun meydana gelmesine sebep olabilecek çürük diş, bozuk köprü vs. bulunuyor ise, ilk olarak gerekli olan tedavilerin yapılması gerekir. Şekersiz sakız çiğnemek tükürük akışını arttırdığından dolayı tavsiye edilmektedir. Bu da gıda artıklarının temizlenmesi açısından gayet etkili rol oynayacaktır. Diş taşlarının temizlenmesi de ağız kokusunu azaltıcı en önemli faktördür. Ağız gargalaralarının kullanılması ve dilin fırçalanması da kokunun giderilmesinde etkili olacaktır. Diş temizliğinden sonra mutlaka diş ipi kullanılmalıdır. Bol oranda su içeren sebze (domates, kereviz, pırasa), meyve (elma), maydanoz tüketmek, ağızda ki kokunun giderilmesinde etkili sağlar. Bunların dışında, daha fazla su içerek ağzınızın kurumasına engel olabilirsiniz. Bu sayede, ağız kokusunun da önüne geçmiş olursunuz. Dilin fırçalanması, ağız temizliği açısından diş fırçalamaktan çok daha etkili ve önemli bir yere sahiptir. Dilin fırçalanması için özel fırçalar ve kazıyıcılar eczanelerde bulunmaktadır. Bu özellikle bulantı refleksi olan hastalar için ciddi anlamda kolaylık sağlar. Dil fırçalanırken olabildiğince dışarı çıkarılır ve dil kazıyıcı en arkaya kadar yerleştirilir. Dile kuvvet uygulanarak yavaş bir şekilde öne doğru çekilir. Dilin arka kısmının fırçalanması da kokunun giderilmesi açısından önemlidir. Dilin arka yüzeyinde ki bakteriler koku oluşmasına yardımcı olur. Dil temizliği yapılırken kusma veya bulantı sorunu yaşayan insanlar, dilini fırçalayacağı zaman ayna karşısında fırçalamamaya dikkat etmelidir. Kaynak. http://www.dentaluna.com/tedaviler/agiz-kokusu-ve-tedavisi "
CİHAN