Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koordinasyonuyla Ukrayna'dan özel uçakla Erzincan'a getirilen 164 kişiden oluşan 45 Ahıska Türkü aile, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından karşılandı.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Üzümlü'ye yerleştirilecek Ahıska Türklerini karşılamak için Erzincan'a geldi. Erzincan Havalimanı'nda, Vali Süleyman Karaman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ve Serkan Bayram ve il protokolü tarafından karşılanan Akdoğan, Mimar Sinan Mahallesi'nde bir alışveriş merkezinin açılışına katıldı.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Vali Süleyman Karaman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ve Serkan Bayram ve il protokolü daha sonra havayolu ile Erzincan'a gelen ve 90 aileden oluşan 347 Ahıska Türklerini karşılamak üzere Erzincan Havalimanına geçti.
Rusların 71 yıl önce vatanlarından sürgün ettiği ve Erzincan'da iskan edilmesi kararlaştırılan Ahıska Türkü ailelerden 90'ı kente ulaştı. Ahıska Türkü aileleri, Erzincan Havalimanı'nda Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve Erzincanlılar tarafından çiçeklerle karşılandı. Havalimanın apron kısmında Ahıskalı aileleri karşılayan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, uçaktan inenlerle tek tek sarılarak kucaklaştı. Uçaktan ellerini açıp dua ederek inen Ahıskalı aileler, mutluluk gözyaşı döktü.
Erzincan Havalimanının apron kısmında düzenlenen program ile ailelere temsili olarak anahtarları teslim edildi.
Düzenlenen program da bir konuşma yapan Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanı Ziyatdin Kassanov, "Dört etrafı dağ olan ortası bağ olan insanları mert olan sıcak kanlı olan Erzincan'a hoş geldiniz. Bugün 9 ülkede yaşayan Ahıskalılar için tarihi bir gün. Üç kere sürgüne uğrayan, her şeye rağmen dilini, dinini, örf ve adetlerini unutmayan, öz anlının teri ile yaşadığı ülkeye bütün maddi malını kazanan çok değerli Ahıskalı soydaşlarımız için doğrudan heyecanlı ve tarihi bir gündür. Eninde sonunda Allah bizim yüzümüze baktı. 20 Mart'ta Cumhurbaşkanımızın Ukrayna ziyaretlerinde Ahıskalı Türklerin Dombasta savaş bölgesinde yaşanan meseleleri gündeme çıktı. Buradan bütün milletimizin adına bütün Ahıskalıların adına Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Bakanlarımıza, özellikle bütün emeği geçenlere milletimiz adına teşekkürümüzü bildirmek istiyoruz."dedi.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da "Aramızda belki ülkemize daha önce hiç bulunmamış olan Türkiye'yi hiç görmemiş olan dostlarımız var. Ancak biliyoruz ki dünyanın neresinde yaşarlarsa yaşasınlar, neresinden gelirlerse gelsinler, bu topraklar Türkiye bizim vatanımız olduğu kadar Ahıskalı soydaşlarımızın da vatanıdır. Sizler kendi vatanlarınıza, asli vatanınıza hoş geldiniz. Çok acılar çektiniz kardeşlerim. Uzun bir zaman geçti. Ama yine sılanıza ulaştınız. Ahıskalı soydaşlarımız 1800 yıllardan itibaren aramıza sınırlar girdi. Ama gönüllerimizin arasına hiçbir mesafe girmedi. Ahıska bölgesi Gürcistan'da aslında yakın bir bölge. İşte bu bölgede yaşayan insanlarımız büyük acılar yaşadılar. 1944 yılında 2. Dünya savaşının yaşandığı trajedide Ahıskalı kardeşlerimiz, soydaşlarımız trenlerle bir bilinmeze doğru gittiler. 120 bin kişi trenlere dolduruldu. Nereye gittikleri belli değildi. Kuru bir yaprak gibi dünyanın dört bir yanına savruldular. Evet bugün dünyanın 9 ülkesinde yaşıyorlar. İkinci büyük trajedi 1989 yılında yaşandı. Yine acıyı çekenler Ahıskalı kardeşlerimiz oldu. Yine sürgün edildiler. Yine cefa çektiler. Evet Türkiye yarım asır çerisinde iki defa yerlerinden edilen kardeşlerine sahip çıktı sahip çıkacak." dedi.
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "1992 yılında başka hiçbir topluluk için yapılmayanı yaptı. Ahıska Türklerinin Türkiye'ye kabulü ve iskanına dair kanun kabul edildi. Türkiye Cumhuriyeti bütün kurumları ve hükümetleriyle Ahıska Türklerine sahip çıkmıştır. Bugüne kadar 30 bin Ahıskalı Türk vatandaşımız oldu. Buraya yerleşti ve bunların yaklaşık 25 bini AK Parti iktidarları döneminde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldular. Bugün AK Parti iktidarı dünyanın neresinde bir mazlum varsa ona sahip çıkıyor. Şefkat elini uzatıyor. Ama özellikle Osmanlı yadigarı eserlere ve insanlara her bir tarafta sahip çıkıyoruz. Balkanlarda, Kafkaslarda, Orta Doğuda, Kuzey Afrika'da, Osmanlı yadigarı ne kadar eser varsa ayağa kaldırıyoruz. Ne kadar topluluk varsa halk varsa onlara kucağımızı açıyoruz. TİKA eliyle yurt dışı Türkler eliyle, vakıflar eliyle bu çalışmaları yapıyoruz. Bunu her tarafta yapıyoruz. Türkiye ne kadar güçlü olursa bütün bu dost kardeş ülkeler de huzur ve selamet içinde oluyor. Erzincan'da huzur ve selamet içinde yaşayacaksınız. Çünkü Erzincan halkı ensar ve muhacir kültürünün ne demek olduğunu çok iyi bilir. Burası merhametin ve şefkatin adresidir. Can Erzincan'ın o canım insanları Ahıskalı kardeşlerini kucaklayacaklar. Bütün bunları yaparken Türkiye dünyanın dört bir tarafında ki insanlara sahip çıkarken içeriden muhalif seslerde çıkıyor. Türkiye'de 2 milyon Suriyeli yaşıyor. Biz de diyoruz ki bu bizim ahlaki bir görevimizdir. Bizim petrol kuyularımız yok. Doğal gaz rezervlerimiz yok. Ama vicdanımız var. Vicdanımızın sesini dinliyoruz ve dinleyeceğiz. Ukrayna'da çatışmalar içerisinde kalan kardeşlerimiz var. Cumhurbaşkanımız Mart ayında Ukrayna ziyaretlerinde bu konuyu ele aldı. O zaman Cumhurbaşkanımız talimat verdi. Bu kardeşlerimize sahip çıkacağız. 677 aile bunları Türkiye'de iskan ettireceğiz diye. Başbakanımız konuyu takip etti. Nisan ayında da Bakanlar Kurulu kararı alındı. Bu kardeşlerimizin bugün 2 uçakla bir kısmı geliyor. 90 aile 347 kişi gelecekler ve evlerine yerleştirilecekler. Sıcak bir yuva eşyalı dayalı döşeli evlerine yerleştirilecekler. Yaklaşık 3 bin kişi burada iskan edilecek."
Yapılan konuşmaların ardından temsili olarak 5 aileye Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve protokol mensupları tarafından kalacakları evlerin anahtarları teslim edildi.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Vali Süleyman Karaman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ve Serkan Bayram ve il protokolü daha sonra Ahıskalı Türkler için Üzümlü ilçesinde hazırlanan evlere geçti.
Burada Ahıskalı Türklerin yerleştirildiği evler de Ahıska Türkleri ile sohbet etti.
CİHAN