Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İTÜ devlet konservatuvarına görme engelli olduğu için alınmayan Ceyda Evrim Çam'ın haklarının ihlal edildiğine karar verdi.
Ceyda Evrim Çam, İTÜ'de hayali olan konservatuvar okumak için başvurdu, kayıt için ön koşul olan sınavı geçti. Üniversite, kayıt için sağlık raporu istedi, sonunda gerekli altyapının olmadığını söyleyerek Ceyda'nın konservatuvara kaydını yapmadı.
Anne Çam, okuldan daha önce 4 görme engellini mezun olduğunu hatırlatan bir dilekçe yazmasına rağmen okul "Kayıt kriterleri arasında vücut yapısının eğitime mani özür bulunmaması gereklidir" maddesini öne sürerek başvuruyu kabul etmediğini iletti.
İç hukuk yollarını tüketen aile 2008'de davayı AİHM'ye taşıdı.
AİHM, genç kızın nitelikli olmasına rağmen görme engelli olması sebebiyle reddedildiğini, okula kayıt için ön koşul olan ilk sınavı geçmesi dolayısıyla da eğitim alma yeteneğine sahip olduğunu da göz önünde bulundurarak kararını verdi. Ayrıca okulun engeliler için de altyapısının olması gerektiğini, engelli çocukların da eğitim hakkına sahip olduğunu vurguladı. Konservatuvarın engelliler için altyapısının uygun olmamasın bir mazeret değil insan hakları ihlali olduğunu belirtti.
Strasbourg mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 14. (ayrımcılık) maddesi gereğince insan hakları ihlali tespit etti. Bugün açıkladığı kararda Ceyda Evrim Çam'ın 10 bin Euro manevi 3 bin Euro maddi tazminat olmak üzere toplam 13 bin Euro tazminat almaya hak kazandığını duyurdu. CİHAN