Diyarbakır'daki incelemelerinden sonra Mardin'e gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, ilk olarak Mardin Valiliği'ni ziyaret etti. Ramazanoğlu burada; Vali Ömer Faruk Koçak, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Dündar ve kurum müdürleri tarafından karşılandı.
Valilikte gazetecilere açıklamada bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Bakanlık olarak sıkıntıda olan bölgedeki ailelerin tüm maddi imkanlarını devletin imkanları olarak üzerilerine aldıklarını söyledi. Diyarbakır'da çatışmalar nedeniyle evlerini terk eden ailelerle bir araya geldiklerini belirten Bakan Ramazanoğlu, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak sıkıntıda olan bölgedeki ailelerin tüm maddi imkanlarını devlet olarak üzerlerine aldık. Vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçları valilerimiz ve kaymakamlarımız tarafından bize iletiliyor. Biz de kendilerine bu yardımları nakdi olarak gönderiyoruz. Gıda ve yiyecek, barınma ısınma konusunda yardım gönderdik." dedi
"BU YARDIMLARIN KAYNAĞI TC DEVLETİDİR"
Bölge illerine büyük önem verdiklerini ifade eden Ramazanoğlu, "Bizim Aile Sosyal Destek Proje'miz var. Kısaca adı ASDEP. Bu projemizin amacı, ailelerimizin, bir aile hekimliği zihniyetiyle her ailenin bir sosyal danışmanı olacak şekilde bir organizasyonumuz var. Bunun ilk örnekleri bizzat Diyarbakır'da ekiple beraber sahada uyguladık. Ben ailelerimizi ziyaret ederken Bakan kimliğimle değil bir sosyal hizmetli çalışanı, bir psikolog, tıp doktoru olduğum için mesleğimiz getirdiği bilgi ve beceriyi sahada kullanacak, bakanlığımızın bir çalışanı olarak oradaydım. Devletin hem şefkat eliyiz hem de maddi anlamda devletin imkânlarıyız. Bu yardımların kaynağı TC devletidir. Bu imkânları İzmir'in bir mahallesinde nasıl yardımda bulunuyorsak Mardin'in de bir mahallesinde daha fazlasını yapıyoruz. Burada devletin şefkatli eli ile vatandaşa yaklaşıyoruz. Birileri algı operasyonları yaparak devletin imkanlarını başka imkânlarmış gibi göstermeye çalışıyor, böyle bir şey yok. Bu sunulan bütün imkanlar Türkiye Cumhuriyeti devletinindir."
"SİLOPİ'DE 100 KİŞİLİK PSİKOLOG, AİLELERİ TEK TEK ZİYARET EDİYOR"
Bölgede sadece Silopi ilçesinde 100'kişilik ASDEP uzmanlarının, ev ev dolaşarak alan çalışması yaptığını söyleyen Bakan Ramazanoğlu, "Bu uzmanlarımız aileleri birebir ziyaretler ediyorlar. Aileleri ayrıca şu şekilde de kategorize edeceğiz. Riskli aileler, problem çözme yeteneğini kaybetmiş yüksek riskli aileler, orta riskli ve az riskli aileler olmak üzere onları sınıflandıracağız. Bütün amacımız bu riskleri ortadan kaldırarak bu aileleri tek başlarına kendi hayatlarını ikame etmeye dönüştürmek. Ayrıca daha fazla bu süreçte daha fazla aileye ulaşabilmek için Ankara, İstanbul ve diğer illerimizde bulunan uzman ve psikolog arkadaşlarımızla bölgemizdeki ekibi destekledik. Bölgedeki birçok ilçesinde çalışmalar sürüyor. Mesel Silopi'de 100 kişilik bir ekibimiz sahada çalışıyor. Buradaki ailelerin her gün kapıları çalınıyor. Her gün evlerin içlerine giriyorlar." şeklinde konuştu.
"ÇOCUK GELİNLERİN ERKEN EVLENDİRİLMESİNE KARŞIYIZ"
Bölgedeki çocuk gelinler durumuna da değinen Bakan Ramazanoğlu, şu bilgileri verdi: "Çocuk gelinler konusunda bizim temel bir projemiz var. Bu projemizde temel hedefimiz çocukları, özellikle de kız çocuklarını 12 yıl boyunca eğitimde yani okulda tutmak. Kız çocuklarının ortalama okulda kalma süresi, son istatistiklere göre 6, 7 yıl. Yani birinci 4 yıla devam ediyorlar, ikinci 4 yılı bitiremiyorlar. Ekonomik nedenler, sosyal nedenler, çevre, coğrafi ve tabii ki en önemlisi bu çocukların ev içi iş gücü olarak kullanılmasından sonra evliliğe yönlendirilmesi. Bunun önüne geçmek için bu çocuklarımızı ikinci ve üçüncü dört yılda okulda tuttuğumuz takdirde 7 yaşında okula giden bir kız çocuğumuz 18 yaşında liseyi bitirmiş olacak. 18 yaşında liseyi bitiren bir çocuğumuz ister üniversiteye devam eder ister iş hayatına katılabilir, isterse de evlenebilir. O artık 18 yaşını doldurmuş, kendi kararını verebilen bir birey olmuş olacak. Buradaki amacımız, bütün çocuklarımıza özellikle de bütün kız çocuklarımıza temel eğitimini aldırmak. Okulda tutmak bunun için de özellikle de kız yurtları yapmak için çalışmalarımızı ve organizasyonlarımızı başlattık. Türkiye'nin neresinde olursa olsun ihtiyaç duyular bütün yerlerde orta öğretim kız yurtlarımız yapacağız. Yine aynı şekilde sosyal uzmanlarımız aileleri tek tek dolaştığında, 'Bu kızımız niçin okutulmuyor?' diye sorduğunda, 'Yerimiz yok' diyenlerin bu şekilde bahanesini ortadan kaldırmış olacağız. Kız çocuklarımız okulda tuttuğumuz zaman erken evlilikle dediğimiz bu çocuk gelinler sorununu hal etmiş olacağız. Büyük oranda aile içi ensest sorununu halledeceğiz. Ve kadınların ve kızları istihdama katılmasını sağlamış olacağız. Eğitim seviyesinin yükselmesi ile Türkiye'nin de gelişmişlik endeksini yükseltecek çok ciddi bir adım atmış olacağız." CİHAN