MHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda 14, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda 19 engelli memur kadrosunun boş olduğunu söyledi. Kamudaki engelli memur kadrolarının yüzde 36'sının boş olduğunu belirten Akçay, Devlet Personel Başkanlığı'nın Kasım 2015 verilerine göre engelli memur kontenjanının 63 bin 207 olduğunu kaydetti. Milletvekili Akçay, "Çalışan engelli memur sayısı 40 bin 656'dır. Dolayısıyla kamuda açık engelli memur kontenjanı 22 bin 553 kişidir. Özel sektörde açık engelli işçi kontenjanı 23 bin kişidir. Engelli vatandaşlarımızın istihdamından sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda 14, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda 19 engelli memur kadrosu boştur." dedi.
Engelli vatandaşların istihdamından, Devlet Personel Başkanlığı'nın bağlı bulunduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın sorumlu olduğunu dile getiren Akçay, "Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda çalışması gereken engelli memur kontenjanı 75'tir. Oysa burada 14 engelli memur çalışmakta, dolayısıyla 61 engelli memur kontenjanı boş durmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndaki engelli memur kontenjanı 469 kişidir. Engelli vatandaşlarımızın istihdamından sorumlu olan bu bakanlıkta da 19 engelli memur kontenjanı boştur. Eğer engellilerin istihdamından sorumlu olan bu iki bakanlık, engelli kontenjanlarını boş tutarsa diğer kamu kurumlarının ve özel sektörün kota kuralına uymasını beklemek hayal olur." diye konuştu.
Devletin, bütün vatandaşlarının hayatını idame ettirecekleri miktarda gelir sağlayabileceği iş alanları oluşturmakla yükümlü olduğunu belirten MHP Grup Başkan Vekili Akçay, "Bu yükümlülük, engelliler için de geçerlidir. Engelli vatandaşlarımızın en önemli sorunlarından birisi de işsizliktir. 2013 yılında yapılan Özürlü Memur Sınavı'nda, 6 bin 121 boş kadro için 126 bin 175 engelli vatandaşımız başvuru yapmıştır. Ülkemizde engellilere yönelik istihdam politikaları, büyük ölçüde kota tekniğine dayanmaktadır. 4857 Sayılı İş Kanunu'na göre 50 veya daha fazla işçi çalışan özel sektör işyerlerinde yüzde 3, kamu işyerlerinde ise yüzde 4 engelli çalıştırılması gerekmektedir. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre bu oran yüzde 3'tür." dedi.
Engellilere yönelik rehabilitasyon ve eğitim hizmetlerinin son derece yetersiz olduğunu da söyleyen Erkan Akçay, "Türkiye'de rehabilitasyon eğitimi alması gereken 2 milyon engelli vatandaşımız varken bu eğitimi alan engelli sayısı 245 bin kişidir. Eğitim çağında yaklaşık 2 milyon engelli öğrencimiz varken özel eğitim ve örgün eğitim kurumlarında 259 bin öğrenci eğitim görmektedir." dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerinin, engellilerin sayısını dahi bilmediğini iddia eden Akçay, "Ülkemizde 8,5 milyon engelli vatandaşımız vardır. Bunun genel nüfusa oranı yüzde 12,3'tür ve engellilerin yüzde 36'sı okuma yazma bilmemekte, yüzde 78'i çalışmamaktadır. 14 yılık AKP döneminde, engellilerle ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. Aile ve Sosyal Politikalar bakanları, soru önergelerimizi 2002 yılında yapılan bu çalışmanın sonuçları çerçevesinde cevaplandırmaktadır. Dolayısıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri, sorumluluk alanındaki engelli vatandaşların sayısını, engel durumunu, eğitim, sağlık ve istihdam durumunu bilmemektedir. Bina ve araç kirasına milyonlar harcayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı engelli örgütlerinin, engellilerin sorunlarının çözümü için devlet desteğiyle hayata geçirmek istedikleri projeleri, 'kaynak yok' gerekçesiyle geri çevrilmektedir." şeklinde konuştu. CİHAN