İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü'nün geçtiğimiz ay içerisinde gerçekleştirdiği akıllı kart ihalesinin gelen itirazların ardından bir kez daha Kamu İhale Kurumu'na taşınmasını değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, yaşanan ihale sürecine dair açıklamada bulundu.
İzmir'de toplu taşıma hizmetlerini yakından ilgilendiren 'Elektronik ücret toplama sistemi işletim hizmeti alımı' başlıklı 44 ay süreyi kapsayan son ihalenin KİK'e taşınmasını yorumlayan Bilal Doğan, yaşanan yeni krizin ESHOT Genel Müdürlüğü yönetimi ve belediye bürokrasinin içler acısı halini bir kez daha gözler önüne serdiğini ileri sürdü. Yazın toplu ulaşımda yaşanan kaos ve mahkeme tarafından verilen iptal kararının ardından Büyükşehir'in 7 Aralık tarihinde bir kez daha ihaleye çıktığını ancak, söz konusu hizmet alımının da adım adım yargıya taşındığına ve iptalinin gündeme geldiğine dikkat çeken Doğan, "ESHOT Genel Müdürlüğü'nün iyi yönetilmediğini ve vizyonsuz, beceriksiz bürokratlara teslim edildiğini daha önceden de çeşitli seferler dile getirmiştik. Ne yazık ki İzmir'in köklü kurumları arasında yer alan ESHOT'un son hali Nasreddin Hoca fıkralarını aratmaz hale gelmiştir. Her ihaleye ya tutarsa diyerek tekrar tekrar çıkan ESHOT'un bu iş bilmezliği İzmir halkına zarar vermekte, kentin toplu taşıma kalitesini de olumsuz etkilemektedir. Bu sefer de mi hüsrana uğrayacağız? Bir kez daha soruyoruz, ESHOT yönetimi ihale yapmayı beceremiyor mu? Kurumun bu içler acısı hali ne zaman son bulacak?" dedi.
Elektronik ücret toplama sistemi için yaşanan ihale sürecinin akıbetini soran Doğan, "Yoksa yeni bir iptal şoku ile mi karşılaşacağız? Yine kağıt bilete mi geçeceğiz?" diye sordu. Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Akıllı kartlarla ilgili söz konusu hizmet alımı için ilk olarak 20 Kasım 2014 tarihinde ihaleye çıkılmış, geçerli teklif gelmediğinden ötürü iptal edilmiş. İkinci ihaleye ise 13 Ocak 2015'te çıkılmış ve defalarca itiraz gelen, ardından da yargıya taşınan bu ihale de mahkeme tarafından iptal edilmiş. Kaldı ki yaz aylarında yaşanan esas büyük krizin sebebi de bu oldu. Ardından Mart ayında 3 kez acele ihaleye çıkılmış, bunlar da iptal edilmiş. Mevcut hizmetlerin devamı ve yeni bir aksaklık yaşanmaması için 16 yıl süresince sistemi işleten Kentkart firması ile yola devam edilmiş. 13 Mayıs 2015'te bir kez daha ihaleye çıkılmış, sonuç burada da aynı. Ardından mahkemeden gelen iptal ve İzmir ulaşımında yaşanan keşmekeş sonrasında bu sefer 31 Ağustos 2015 tarihinde ara çözüm getirilerek pazarlık usulüyle 4 aylık hizmet alımına gidilmiş. Ve bu süre zarfında belediyenin şikayeti üzerine İzmir'de sistemi kuran ve 16 yıl sorunsuzca işleten firma da ihalelerden men edilmiştir. Daha sonra 7 Aralık 2015'te esas büyük ihale olan 44 aylık hizmet alımına çıkılmış ve bu da katılımcı firmaların itirazlarına konu olunca kriz KİK'e taşınmış. Bir kez daha yargı yolu gözüken bu süreçle birlikte ESHOT Genel Müdürlüğü 30 Aralık 2015'te 4 aylık acele ihaleye çıkarak hizmetlerin devamı için yeni işlem yapmıştır. Özetle, 16 yıl boyunca kesintisiz olarak yürütülen ve hiçbir sıkıntı yaşanmayan bu hizmet için İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü geçtiğimiz bir yıllık süreçte toplam 9 kez ihaleye çıkmıştır. İzmir halkı adına soruyoruz, bunun adı beceriksizlik değildir de nedir?" CİHAN