Türkiye’deki eğitim sorunu yıllardır çözülemiyor.
Son yıllarda günübirlik politikalara eğitim sistemi neredeyse ‘yap-boz’ oyunlarına dönüştü.
Son olarak dershane ve özel okullarla ilgili dönüşüm politikalarıyla eğitim sorununu işin içinden çıkılmaz hale sokan iktidar, şimdi de dünyanın birçok ülkesinde okul ve yurt açmak için girişimlerde bulunuyor.
İktidarın bu amaçla yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştığı ‘Maarif Vakfı’ kanun tasarısı dün Meclis’e sunuldu.
Davutoğlu’nun imzası var
İktidar, şimdi de ‘vakıf’ adı altında yeni planını devreye soktu.
Yaklaşık 1 yıl önce ‘Maarif Vakfı’ adıyla kurulacağı duyurulan vakfın tasarısı dün Meclis’e sunuldu.
Tasarıda bakanlar ile Başbakan Ahmet Davutoğlu imzası yer aldı.
Yani görevden ayrılan Davutoğlu’nun, Meclis’e gönderdiği son tasarı, Maarif Vakfı Kanun Tasarısı oldu.
Eğitim sistemimiz dünyaya açılacak!
Tasarıya göre vakfın amacı, ‘dünyada insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak örgün ve yaygın eğitim hizmeti vermek’ olarak belirtiliyor.
Merkezi İstanbul’da olacak vakıf, okul öncesinden üniversiteye kadar tüm eğitim süreçlerinde dünya genelinde burs verecek, okullar açacak ve yurtlar kuracak.
Vakfın mütevelli heyeti Cumhurbaşkanı’nın atayacağı 4, hükümetin atayacağı 3 daimi üye ile, Milli Eğitim Bakanlığı’nın atayacağı 2, Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile Yükseköğretim Kurulu’nun atayacağı 1’er temsilcisi olmak üzere toplam 12 kişiden oluşacak.
Mütevelli heyetin başkanı da daimi üyelerden biri olacak.
Vakıf şirket kurup okul açacak
Nakdi ve ayni yardım kabul edecek olan vakıf, gelir sağlayıcı işletmeler kuracak ve mevcut işletmelere ortak olacak.
Maarif Vakfı’nın yurtdışındaki eğitim kurumlarının bulunduğu şehirlerde başka kamu kurum ve kuruluşları okul ve yurt açamayacak.
Bütçeden para aktarılacak
Maliye Bakanlığı kuruluş için vakfa 1 milyon lira aktaracak.
Genel bütçeden ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından da kaynak sağlanacak.
Maliye vakfın kuruluş merkezi olarak kullanılacak taşınmazı bedelsiz olarak verecek.
Kuruluş aşamasından sonra da Milli Eğitim Bakanlığı da yurtdışındaki uygun gördüğü kamuya ait varlıkları bedelsiz olarak vakfa devredecek.
Yandaş medya yazmıştı: Amaç Türk okulları
Vakfın ilk gündeme geldiği günlerde amaçlarının eğitimin kalitesini yükseltmek olduğunu savunan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, daha sonra, ‘Milli servetin heba edilmemesi için vakıf kuruyoruz.’ diyerek kendisini yalanlamıştı.
Yandaş medyada vakfın, Türk okullarını MEB’e devretmek için kurulduğu açık açık yazıldı.
Sabah, 4 Şubat 2015’te, ‘Cemaat okullarına, Maarif Vakfı formülü’ başlıklı haberde, ‘Hükümet, paralel yapının yurtdışındaki okullarıyla ilgili düzenlemede son aşamaya geldi.’ ifadelerini kullandı.
Yenişafak’ın 10 Mayıs 2016’da ‘Maarif Vakfı’nın merkezi İstanbul’ başlığıyla verdiği haberde ise ‘Paralel Yapı’nın Türkiye aleyhinde yürüttüğü karalama kampanyasının önüne geçecek uluslararası Maarif Vakfı’nın merkezi İstanbul olacak.’ denilmişti.
EĞİTİM SİSTEMİ ALARM VERİYOR
OECD tarafından yayımlanan ‘Bir Bakışta Eğitim 2015’ başlıklı raporda Türkiye’de 15-19 yaş aralığında eğitime katılan öğrenci oranı yüzde 69. OECD ülkeleri ortalamasında ise bu oran yüzde 84. Yani, Türkiye, İsrail ve Meksika’dan sonra eğitime katılım oranı en düşük üçüncü ülke konumunda.
Türkiye, 65 ülke arasında 45’inci
PISA 2016 raporuna göre Türkiye, 64 ülke arasında matematikte 45’inci sırada yer aldı. Türkiye, 3 yıl önceye göre 1 sıra geriye düştü. Okuma anlamada 2009’da 41. olurken, 2012’de 42. ve son raporda 37. sırada yer buldu. Türkiye sıralamada Yunanistan, İsrail ve Rusya’ın gerisinde kaldı.
KPSS 2015 Öğretmenlik Alan bilgisi testi (50 soruda) net ortalaması: Fizik 16,3, Türkçe 30,8, Biyoloji 12,8, Kimya 14,5, İlköğretim Matematik öğretmenliği 19,8, Coğrafya 22,2, Türk Dili ve Ede. 25,1, Sınıf öğretmenliği 26,2, Tarih 21,1, Din Kültürü 25,2, Sosyal Bilimler 26,2, Fen Bilimleri 14,5, Rehberlik 30,7, Matematik(Lise) 14,7
127 bin öğretmen açığı var
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) verilerine göre 0,5’ten küçük olduğu için puanı hesaplanmayan aday sayısı 2010’de 14 bin 156 iken bu rakam 2015 YGS’de 42 bin 555’e yükseldi.
Türkiye’de 127 bin civarı öğretmene ihtiyaç var.
OECD ülkeleriyle kıyaslandığında ihtiyaç 215 bini geçiyor.
Buna karşın her yıl ortalama 50 bin atama yapılıyor.
Açık, 80 bini aşkın ücretli öğretmenle kapatılmaya çalışılıyor.
Bu arada 350 binden fazla öğretmen adayı yıllardır atama bekliyor.
Liselilerin yüzde 45’i sigara kullanıyor
Türkiye’de yaklaşık 750 bin Suriyeli çocuğun ancak 300 binine eğitim verilebiliyor.
Geriye kalan 450 bin çocuğa ise ulaşılamıyor.
İstanbul’da 39 ilçede 154 lisede 32 bin öğrenci arasıda yapılan bir araştırmada öğrencilerin yüzde 45’i sigara, yüzde 32’si alkol yüzde 9’u uyuşturucu kullandığı ortaya çıktı.
İşin ilginç tarafı ise kötü alışkanlıklar lise birinci sınıfta okuyan öğrenciler arasında daha yaygın görülüyor.