AKP Hükümeti yeniden Sezaryen ile doğuma karşı savaş açtı. Yeniden diyoruz Çünkü Sağlık bakanlarının neredeyse birinci gündem maddesi olmasına rağmen doğumlarda sezaryen oranı bir türlü düşmüyor.
2003 yılında Sezaryenle doğum oranının yüzde 22 iken, 2008 yılında yüzde 37'ye çıkan Sezaryen oranı şimdilerde yüzde 50'yi geçmiş durumda . Özel hastanelerde ise bu oran yüzde 75 .
Bu oranlarla Türkiye'nin Çin ve Brezilya'dan sonra dünya üçüncüsü. Rakamlar iki şeyi gösteriyor. Birincisi bu sonuçlar AKP Hükümetinin uygulamış olduğu yanlış sağlık politikalarının bir sonucu. İkincisi durum vahim tedbir alınmalı AKP Hükümeti bu konuda Temmuz 2012 de büyük tartışmalara sebep olan bir de yasa çıkardı. Ancak oranı düşürmeye muvaffak olamadı.
Şimdi Yeni Sağlık Bakanı Recep Akdağ Bir kez daha Sezaryen ile doğuma savaş açtı.
Akdağ, "çılgınlık" diye nitelediği sezaryen yöntemiyle doğuma karşı yeni bir eylem planı hazırladıklarını belirterek, “Sezaryen Türkiye’de bir çılgınlık halini almış durumda. Özel hastanelerde yüzde 70’in üzerinde, yüzde 75’ler civarında sezaryen oranları var. Bu hususta yeni bir eylem planımız var” dedi.
Sezaryenin kolaycılık olduğunu savunan Akdağ, “Bunu kabul edilemez görüyorum. Ben buna karşı ciddi bir mücadele vermeye kararlıyım” dedi.
Akdağ'ın bu açıklamaların aslında bir önceki bakanlık döneminde kendinin ,daha sonrada yine meslektaşı eski sağlık bakanı Müezzinoğlu'nun açıklamalarından pek farkı yok.
Sağlık Bakanının açıklaması gereken şey Birincisi AKP hükümetleri döneminde bu oran neden böyle anormal arttı. 2012 de çıkartılan yasaya rağmen neden hala sezaryen oranı düşmüyor.
İnternette kısa bir araştırma yapsanız bile bundan önce Sağlık bakanlarını yaptıkları açıklamaları görebilirsiniz. Bu açıklamaları okuyunca
Sayın Bakana yine aynı soruyu sorabilirsiniz. İşte o aöıklamaların bazıları: (Yakın tarihten geriye doğru)
Haziran 2016: Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Kadının tabii yoldan doğum yapmasını engellemek ... İhtiyaç yokken sezaryen en hafifinden kötü hekimlik uygulamasıdır.
Nisan 2016: Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun, normal doğumu teşvik için sezaryen oranlarını düşürme ve sezaryen yapan doktora ceza tehdidi, tartışmaya yol açtı
Mart 2016: Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Doğumların yüzde 51'den fazlası sezaryen. Devlet hastanelerinde bu rakam yüzde 35.5. Üniversitelerimizde oran yüzde 63.8. Özel hastanelerdeki oran ise yüzde 69.5, 70. Özel hastanelere, 4 yıllık bir eylem planı hazırlıyoruz. Bu eylem planı kademe kademe uygulanacak. Mart ayı sonunda, 2018'e kadar kademeli ilerleyecek bir eylem planını tüm kamuoyuna deklare edeceğiz” dedi.
Şubat 2016: Sağlık Bakanlığı, sezaryenle doğumun hız kesmemesi üzerine harekete geçti.
Nisan 2015 : Sağlık Bakanı Dr.Mehmet Müezzinoğlu, özel sektördeki sezaryen doğumlarının fazlalığına tepki gösterdi.
Aralık 2014 :Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Anne, 'ben sezaryen doğum yapmak istiyorum' derse doktor sezaryen doğum yapmak zorunda ve durumunda değildir" dedi.
TEMMUZ 2013: Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sezeryana karşı olduğunu ve bunun nesli korkaklaştırdığını söyledi.
Temmuz 2012 : Sezaryen ile ilgili yasa tasarısı meclisten geçti. Yasa bundan böyle "tıbbi gereklilik olmadan kadınlar sezaryen yaptıramayacak
MAYIS 2012: Sağlık Bakanı Recep Akdağ görevini daha devretmemiş Ama açıklamalar yine sezaryen ile ilgili
Sezeryanın normal doğumun yerine geçtiğine dikkat çeken Akdağ, "Sezeryan bir ameliyattır. Bir defa bunu yaptığınız zaman müteakip doğumları da bu şekilde yapmalısınız. Normal doğum olmaz mı? Birinci doğum sezaryense eğer ikinci doğum normal olabilir diyorlar fakat bunun tehlikeli olduğunu belirtiyorlar. Burada vatandaşımız sezaryene kesinlikle itibar etmemelidir, meslektaşlarım arasında bir bilgi farklılığı var siz doğum esnasında kişinin kendisi ve ailesine tehlike varsa ve bunu aksettirirseniz ne denirse razı oluyorlar." şeklinde konuştu.