Aktif Eğitim Sen: Her 6 ay için yüzde 10 zam ve enflasyon farkı verilmeli


Aktif Eğitimciler Sendikası Malatya İl Temsilcisi Fatih Yanardağ, kamu çalışanlarına 2016 ve 2017 yıllarında her 6 ay için yüzde 10 maaş zammı ile enflasyon farkı verilmesini talep ettiklerini belirtti.

Fatih Yanardağ, yaptığı yazılı açıklamada, toplu sözleşmelerine ilişkin Aktif Eğitim-Sen'in eğitim çalışanlarının taleplerini açıkladı. "Kamu çalışanına 2016 ve 2017 yılları için ayrı ayrı yüzde 10+ yüzde 10 ve enflasyon farkı verilmelidir" diyen Yanardağ, "Öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılmalıdır. Memur maaşını oluşturan bütün kalemler ile ek ödeme, ek ders gibi tüm ödemelerin emekli keseneğine dâhil edilmelidir. Memur maaşlarına uygulanan vergi dilimi yüzde 15'e sabitlenmelidir. Sınav görevi karşılığı ödenen ek ders saat sayısı (en az 10 saat olacak şekilde) arttırılmalıdır. Branş öğretmenleri 40 saate kadar fiilen derse girebilmelidir. (İhtiyaç halinde ve özel okullar ile üniversitelerde derse girmek dahil) Alan ayrımı yapılmaksızın tüm öğretmenlerin aylık karşılığı girecekleri ders saati 15 saat olarak belirlenmelidir. Eğitim kurumlarında görevli olan yönetici ve öğretmenlere fiili olarak nöbet tuttuğu günlerde ilave 6 saat ek ders ücreti ödenmelidir. Öğretmenlerin herhangi bir durumda okula gelemedikleri günler için sadece o güne ait ek ders ücretleri kesilmelidir. Sınav görevi karşılığı ödenen ek ders saat sayısı (en az 10 saat olacak şekilde) arttırılmalıdır. Kamu ve eğitim çalışanları için de günlük öğle yemeği gider desteği sağlanmalıdır. (Bazı kurumlarda kamu bütçesinden halen sağlanmaktadır) Eğitim-öğretime hazırlık ödeneği MEB'de görevli tüm personele ödenmelidir." dedi.

MEB tarafından yapılan sınavlarla ilgili oluşturulan komisyonlarda sendika temsilcileri de yer alması gerektiğini vurgulayan Yanardağ, şöyle devam etti: "Eğitim kurumlarında/eğitim bölgelerinde eğitim çalışanlarının okul çağına gelmemiş çocukları için çocuk bakım odaları açılmalıdır. Özellikle dezavantajlı bölgelerde görev yapan öğretmenler için konut/lojman imkânı sağlanmalıdır. Köyde çalışıp barınma sorunu olan öğretmenlere yol ücreti verilmelidir. MEB personeline başarı belgesi, üstün başarı belgesi komisyonlarına ve ödül verilmesine dair yönergenin il ilçe ve merkez değerlendirme komisyonlarına sendika temsilcisi eklenmelidir. Öğretmenlik kariyer basamakları sınavı üç yılı geçmeyecek şekilde yenilenmelidir. Ek ders ücretlerinin kesilmediği hallere dini bayramlar, resmi ve idari tatiller de eklenmelidir. Öğrenimlerine devam edemeyen/çalışmayan gençler için Genel Sağlık Sigortası Primi uygulamasında 18 yaş sınırı 25 olarak değiştirilmelidir. Memur maaşını oluşturan bütün kalemler ile ek ödeme, ek ders gibi tüm ödemelerin emekli keseneğine dâhil edilmelidir. Servis tahsis edilemeyen ya da belediye araçlarından ücretsiz yararlanma olanağı sağlanamayan yerlerde yol ücreti ödenmelidir. Eğitim çalışanları belediye araçlarından ücretsiz yararlanmalıdır. Doğal Afet Halinde kalkınmada öncelikli/zorunlu bölgelerde eğitim çalışanlarına bir defaya mahsus bir maaş tutarında ikramiye verilmelidir. Kalkınmada öncelikli ve zorunlu hizmet bölgelerinde çalışan eğitim çalışanlarına vergiden muaf ek ödemeler yapılmalıdır. Eğitim öğretim hizmetleri sınıfı için ek ödeme oranı yüzde 100 artırılmalıdır. Doğum sonrası aylıksız izin kullanan kadın memurların maaşları (iki yıla kadar) ½ oranında ödenmelidir. Doğum yapan kadın memura doğumdan önce 2 ay, doğumdan sonra 6 ay olmak üzere toplamda 8 ay analık izni verilmelidir."

Bakanlığın mahkeme kararlarını uygulamasını da isteyen Yanardağ, "Bir hukuk devletinde yaşadığımız gerçeğinden hareketle idare/bölge idare mahkemesi, Danıştay ile AYM kararlarına saygılı olunmalıdır. Eğitim kurumlarını siyasallaştırma amaçlı tayin ve terfilere derhal son verilmeli hâsılı insanı merkeze alan, emeğe saygılı, adil paylaşımı sağlayan demokratik düzenlemeler yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Aktif Eğitim Sen: Her 6 ay için yüzde 10 zam ve enflasyon... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER