Diyanet İşleri Başkanı'nın cemevleri ile ilgili 'kırmızı çizgi' açıklamasına Alevi önderleri deklarasyonla cevap verdi. "Alevilerin toplu ibadet yeri Cemevidir" vurgusunun yapıldığı ve Ocak dedelerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan maaş almasına karşı çıkılan Alevi Toplum Kuruluşları Yüksek Danışma Toplantısı sonrasında açıklanan bildiride "Laiklik Alevilerin vazgeçilmez ilkesidir" denildi. Bildiride ayrıca kamusal alanda inançsal ayırımcılığa son verilmesi istendi.
Ocak Dedeleri ve Alevi Toplum Kuruluşlarının katılımı ile gerçekleştirilen Alevi Toplum Kuruluşları Yüksek Danışma Toplantısı'nda alınan kararlar Ankara'da düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Basın toplantısına CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız ve CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm ile Ankara Büyükşehir Belediyesi CHP'li Meclis Üyeleri de katıldı. Dede Garkın Ocağı Dede'si Hüseyin Dedekargınoğlu tarafından okunan deklarasyonla Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in açıklamasına ve hükümetin cemevleri ile ilgili Şubat ayında çıkarmayı planladığı yasal düzenlemeye ilişkin Ocak Dedeleri başta olmak üzere Alevi Toplum Kuruluşlarının kırmızı çizgileri ortaya konuldu.
120 Ocak Dedesi ile Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Hüseyin Gazi Vakfı, Bab-ı Ali Vakfı, Çağdaş Demokratik Ehlibeyt Platformu, Çankaya Cemevi Derneği, Kadıncık Ana Derneği, Hacı Ali Turabi Vakfı yöneticilerinin imzaladığı bildirgeyi okuyan Dede Garkın Ocağı Dede'si Hüseyin Dedekargınoğlu şunları kaydetti: "Gerek bütçesi gerekse tartışmalı fetvaları ile gündeme gelen Diyanet İşleri Başkanlığı 2016 yılının ilk günlerinden itibaren skandal açıklamalarıyla tartışma yaratmıştır. Verdiği fetvalarda Alevileri hedef almaktadır. Alevilerin İslam dışı ve inançsız olduğunu ima etmektedir. Hak-Muhammed-Ali yolunu benimseyen ve inanan Aleviler bu tür tanımlamaları reddetmektedir: 'Alevilerle evlenilir mi?' sorusuna verilen cevapta 'Müslüman olmayanlarla evlenilmez' denilerek bir anlamda Alevilerin İslam dışı, dolayısıyla inançsız olduğunu ima etmektedir."
'CEMEVLERİ CAMİNİN ALTERNATİFİ OLMADIĞI GİBİ CAMİ DE CEMEVİNİN ALTERNATİFİ DEĞİLDİR'
Cemevlerinin caminin alternatifi olmadığı gibi caminin de cemevinin alternatifi olmadığını belirten Dedekargınoğlu, şöyle konuştu: "Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in cemevleri konusunda vermiş olduğu beyan da aynı şekilde tartışmalıdır: Sayın Görmez, AK Parti'nin 64. Hükümet Programı'nda yer alan, "cemevlerine hukuki statü verilmesi…" açıklamasına "cemevlerinin caminin alternatifi, başka bir inancın mabedi gibi gösterilmesi kırmızı çizgimizdir" yorumunda bulunmuştur. Böyle bir demece neden ihtiyaç duyuldu, Sayın Görmez'in kendi yorumu mudur yoksa birilerinin telkini altında mıdır? Esasında bu demecin birinci kısmı doğrudur. Cemevleri caminin alternatifi olmadığı gibi cami de cemevinin alternatifi değildir. Aleviler içinde bulunduğumuz coğrafyada bin yıldan fazla bir zamandır ibadet etmektedir: Alevilerin ibadet şekli cem, ibadetin yapıldığı mekân ise cemevidir. Yani Cemevi Alevilerin ibadethanesidir."
LAİKLİK ALEVÎLERİN VAZGEÇİLMEZ İLKESİDİR
Laiklik alevîlerin vazgeçilmez ilkesi olduğunu belirten Dedekargınoğlu, şöyle devam etti: "Devletin her kademesinde görev yapan bürokratlar arasında Cumhuriyet tarihinde benzeri olmayan bir ayırımcılık yapıldığı bilinen bir gerçekliktir. Bu arada Alevi kökenliler hiçbir üst kademe görevine getirilmemektedir. Bu durum toplum içinde derin ayrışmalara yol açacak son derece yanlış bir tutumdur.Din ve vicdan özgürlüğü, devletin inançlar karşısında yansızlığı ve din ile siyasetin birbirine karıştırılmaması olarak ifade edilen laiklik, Aleviler açısından da vazgeçilmez bir ilkedir. Eğer laiklik ilkesi tamamen ortadan kalkarsa ortada ne Alevilik, ne demokrasi, ne insan hakları ne de bireyin değeri kalır"
DEDELERİN DEVLETTEN MAAŞ ALMASI İNANCA ZARAR VERİR
Alevi Dedelerin devletten maaş almasının inanca zarar vereceğini vurgulayan Dedekargınoğlu sözlerini şöyle tamamladı: "Dedelere kamu bütçesinden maaş verilmesi devlet memuru dedeler ucubesinin ortaya çıkmasına yol açar ki bu durum Alevi inancıyla asla bağdaşmaz. Ancak Sünni inancın ibadet yeri olarak nitelenen camilerdeki görevlilere birçok bakanlıktan daha çok bütçe ayrılmışken; Alevi vatandaşların da vergileriyle oluşan kamu bütçesinden Alevilere hiçbir pay verilmemesi de hak ve eşitlik ilkelerine aykırı bir vicdansızlıktır. Dolaysıyla bu durum çağdaş ülkelerin uygulamaları örnek alınarak yeniden düzenlenmelidir."
CİHAN