Ali İsmail'in görüntüsünü sildiği öne sürülen ve üç yıl hapisle yargılanan bilirkişinin durumu üç bilirkişiye sorulacak.
Eskişehir'de Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybeden Anadolu Üniversitesi öğrencisi 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz'ın dövülmesine ilişkin görüntüleri, kurtarması gerekirken iki kez sildiği öne sürülen bilirkişi olarak görevlendirilen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Bilgi İşlem Daire Başkanı Serkan Uğurluoğlu hakkında 'gerçeğe aykırı bilirkişilik' suçlamasıyla bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesi isteğiyle yargılanmasına Eskişehir 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Son duruşmaya kurtarılan görüntülerin jandarma kriminal laboratuvarına 'kimim göndermeyi akıl ettiği' tartışması damgasını vurdu.
Mahkeme, bilirkişinin yaptığı işlemlerin ODTÜ'de iki bilgisayar mühendisi ile bir elektronik mühendisine sorulmasını istedi. Bilirkişilerden gelecek rapor, Eskişehir'deki bilirkişinin kaderini ortaya çıkaracak. Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemlerinde Ali İsmail Korkmaz'ın dövülerek öldürülmesi sonrasında, hiç kayıt yapmadığı iddia edilen Harman Ermek Fırını'nın güvenlik kamerası harddiski, bilirkişi olarak atanan Serkan Uğurluoğlu'na verilmişti. Uğurluoğlu, 26 Haziran 2013'teki raporunda, "Fırına ait diskin içeriğinde bir veri tespit edilememiş, disk boş olarak görülmüştür." demişti. Ardından aynı hardisk, Jandarma Kriminal Dairesi'ne gönderilmişti.
Korkmaz'ın dövüldüğü ana ilişkin görüntüleri kurtararak geri getiren jandarma, hazırladığı raporunda, kayıtların dört kez silindiğini tespit etmişti. Kayıtların ilk olarak 6 Haziran 2013'te, Korkmaz'ı akrabalarıyla birlikte yere düşürüp tekmeleyen fırıncı İsmail Koyuncu tarafından iki kez formatlama yoluyla silindiği ve ertesi gün polise verildiği anlaşılmıştı. Üçüncü ve dördüncü silme işlemlerinin ise 21 ve 22 Haziran'da yapıldığı belirlenmişti. Hard diskin bu tarihte, bilirkişi sıfatıyla görevlendirilen Bilirkişi Uğurluoğlu'nda olduğu, görüntüleri kurtarması istenen bilirkişinin 'formatlama' yoluyla silme işlemi yaptığı öne sürülmüştü.
'KURTARMAYA ÇALIŞTIM, BAŞARAMADIM'
Soruşturma kapsamında ifadesi alınan Uğurluoğlu, 'görüntüleri açmak için çalıştığını ancak başaramadığını, format atmadığını, veri kurtarma programlarıyla aldığı imaj üzerinde çalışma yaptığını, imaj üzerinde bu görüntüleri elde edemeyince disk üzerinde veri kurtarma programlarıyla çalıştığını' söylemişti. Kayıtları silmek istese veriler üzerinde yeni kayıt yapabileceğini savunan Uğurluoğlu, diskleri 'Encase' ve 'SFrorensis' programı ile imaj alarak alarak içeriklerini araştırdığını, silinmiş dosya olması ihtimaline karşılık veri araması yaptığını ve diskin Jandarma'ya gönderilmesi yönünde öneride bulunduğunu açıklamıştı.
HAKKINDA DAVA AÇILDI
Savcı Hasan Ali Erkan, 'bilirkişinin gerçeğe aykırı mütalaada bulunduğunu ve görevinin gereğini yerine getirdiği sırada gerekli özeni göstermediğini' belirterek, Uğurluoğlu hakkında geçen 11 Kasım'da iddianame düzenledi. İddianamede, Uğurluoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 276. maddesine göre 'gerçeğe aykırı bilirkişilik' iddiasıyla bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istenerek, İddianame, Eskişehir 6. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.
Eskişehir'de 6 Asliye Ceza Mahkemesi'nin son oturumunda bilirkişinin bilgisayar üstünde yaptığı işlemlerin ODTÜ'de iki bilgisayar mühendisi ile bir elektronik mühendisine sorulması istedi. Mahkeme duruşmayı 24 Aralık tarihine erteledi. Taraflar bilirkişiye sorulmasını istedikleri konuları, mahkemeye yazılı bildirdi.
YAZILIM PROGRAMI VE JANDARMA KRİMİNAL TARTIŞMASI
6 Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki dünkü duruşmada, Ali İsmail Korkmaz ailesinin avukatları bilirkişi Serkan Uğurluoğlu'nun çalışma yaparken kullandığı 'Encase' programının sertifikasının bulunup bulunmadığını sordu. Mahkemenin hakimi Uğur Baştugan da konuyu sanık Serkan Uğurluoğlu'na sorması üzerine Uğurluoğlu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde 'Encase' programının sertifikasının bulunmadığını belirterek, şu bilgileri verdi: "Lisansı yoktur. Ben de bu programı internetten indirmiştim. Ben daha önce başka dosyaları da yapmış olduğum bilirkişiliklerde bu programı internetten indirerek kulandım. Program pahalı bir programdır. İnternetten indirmesem, mahkemeden bunun parasını istememiz gerekecektir. Bu da internet üzerinden 1000-4000 dolar arasında alınacak bir programdır. Ben indirdiğim programdan dolayı bir sıkıntı yaşamadım."
Mahkemenin dünkü oturumunda jandarma tarafından kurtarılan görüntülerin kriminale 'kim tarafından gönderilmesi' istendiği de Ali İsmail Korkmaz davasının avukatları ile bilirkişi Serkan Uğurluoğlu'nun avukatı arasında tartışma konusu oldu. Ali İsmail Korkmaz'ın avukatları, olayı şöyle anlattı: "Olay günü savcı beyin yanında sanık açılamayan harddisklerin Emniyet Müdürlüğü kriminal laboratuarına gönderilmesini istedi. Biz Emniyet'in davanın tarafı olduğunu söyleyince, bu kez jandarmaya gönderilebileceğini söyledi. Yoksa, direk olarak jandarmaya gönderilmesini istemedi." CİHAN