Kuzey Denizi'nda kısa süre içinde 12 balinanın ölmesi Alman bilim adamlarını harekete geçirdi. Deniz kenarını adeta laboratuara çeviren ve balinaların kadavralarını parçalayan Alman bilim adamları tüm organları, eklemleri en ufak parçaya kadar inceleyerek ölüm nedenini bulmaya çalışıyor.
Alman bilim adamları kadavra üzerinde araştırmanın kaç gün süreceğini bilmediklerini bildirdi. Çalışmaların yapıldığı alan medyanın yanı sıra meraklılarında ilgi odağı oldu. Uzmanlara göre, Almanya'da en son toplu balina ölümü 18. yüzyılda yaşandı ve Helgoland adası çevresinde 17 balina birden öldü.
JAPONYA'DA DURUM FARKLI
Almanya'da ölü balinalar araştırma için fırsat olurken Japonya'da durum çok farklı. Tüm uluslararası tepkilere rağmen Japonya'da araştırma amaçlı balina avı devam ediyor. Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, 2014 yılının Mart ayı sonunda Japonya'nın 'bilimsel amaçlı' balina avı programını durdurmasına hükmetmesi üzerine Tokyo hükümeti Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu'na (IWC) revize edilmiş bir balina avı programı sunarak toplam 333 minke balinasının avlanmasını talep etmişti. Bu oran Japonya'nın avlanmayı planladığı balina sayısının üçte ikisi oranına tekabül ediyor. CİHAN