Alman çocuklar kitap kurdu olarak yetişiyor


Alman ailelerin çocukları kitap ve dergi okumayı çok seviyor. Çocuk dergileri çıkaran 'Egmont Epaha' yayınevinin KidsVa araştırmasına göre Almanya'da 4-13 yaşlarındaki çocukların yüzde 90'ı haftada en az bir kere eline kitap veya dergi alıyor. Bu oran, 4,2 milyon çocuğa tekabül ediyor.

Almanya'da dört yaşından itibaren düzenli olarak dergi okuyan çocuk sayısı ise 4 milyon 800 binden fazla. Almanya'da 2012 verilerine göre 0-14 yaş grubundaki çocuk sayısı 10 milyon 650 bin. Bu rakamlar, Alman ailelerin çocuklarının okumayla arasının gayet iyi olduğunu gösteriyor. En çok okunan dergi, 576 bin abone ile 'Micky Maus'. Bu dergiyi 534 bin abonesi olan 'Disney Lustiges Taschenbuch' izliyor. Üçüncü en çok okunan dergi ise 396 bin çocuğun takip ettiği 'JustKick-it!' Kalitesi daha yüksek olan 'GEOlino'yu da 391 bin çocuk okuyor.

Okul öncesi yaştaki çocuklar da sesli dergilere hayli ilgi gösteriyor. Araştırmaya göre 'Benjamin Blümchen' takip eden çocuk sayısı 142 bin. İkinci sırada 133 bin abonesi bulunan 'PrinzessinLillifee' geliyor. Üçüncülük ise 126 bin okuru olan 'Bob der Baumeister'e ait. Dergileri sonuna kadar okuyan çocukların oranı yüzde 89 olarak araştırmaya yansımış. Dergiden bir şeyler öğrendiğini düşünen çocukların oranı yüzde 82. Okuduğu dergiyi defalarca eline alıp karıştıran çocukların oranı yüzde 81 iken, saklayanların oranı yüzde 65.

Çocuklar aynı zamanda kitap veya dergi okumayı boş zamanı en iyi şekilde değerlendirme faaliyeti olarak görüyor. Çocukların yüzde 69'u bu görüşte. Ancak erkek çocuklar kız çocuklarına göre biraz geriden geliyor. Kız çocukların yüzde 73'ü bu görüşü savunurken, erkeklerde bu oran yüzde 65. Araştırmadan çıkan bir diğer önemli sonuç da çocukların genel olarak kendi kararlarını kendilerinin verebilmesi. Bu kısmen dijital kitap okumaya da yansımış ve çocukların sadece yüzde 12'si elektronik kitap okuyor.

Araştırma için 6-13 yaş grubuna mensup yaklaşık 2500 çocukla detaylı görüşme yapılmış. 4-5 yaş grubundaki çocuklarda ise yaklaşık 600 ailenin bilgisine başvurulmuş. CİHAN
<< Önceki Haber Alman çocuklar kitap kurdu olarak yetişiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER