Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmergelerin askeri eğitimleri için kuzey Irak'ta bulunan Alman askerlerinin görev süreleri uzatıldı, asker sayısı 150'ye çıkarıldı. Alman Büyük koalisyon hükümeti tarafından Federal Meclis'e sunulan ilgili tasarı oy çokluğuyla kabul edildi.
Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) desteklediği tasarı muhalefetteki Sol Parti (Die Linke) tarafından reddedildi. Yeşiller Partisi ise çekimser yönde oy kullandı. Terör örgütü IŞİD'le mücadele kapsamında Kürt peşmergelerin sağladıkları başarıların dile getirildiği meclis görüşmelerinde peşmergelere silah ve mayın arama-tarama ve mayınları etkisiz hale getirme eğitimi ile silah, mühimmat ve sıhhi yardım malzemeleri verilmeye devam edileceği kaydedildi.
Alman askerleri peşmergelere Erbil'de ve Almanya'da mevcut silahların kullanılması için eğitim vermeye devam edecek.
Oylama öncesi yapılan meclis oturumunda CDU/CSU Grubu adına konuşan Federal Meclis milletvekili Thorsten Frei, "Bugüne kadar on binlerce IŞİD militanı öldürüldü, örgütün mali kaynakları kurutuldu. Artık paralı militanlarına ödediği maaşları dahi yarıya indirdi. Parça parça cazibesini de kaybediyor. IŞİD'den ele geçirilen yerler peşmergelerin yardımıyla oldu. Bu nedenle peşmergelere verilen desteğin sürdürülmesi önemli. IŞİD'in elinden geri alınan yerlerde Irak hükümetinin yardımları da önemliydi." dedi.
Terör örgütü ile mücadelenin doğrudan bölgede yapılması gerektiğini kaydeden Frei, "IŞİD, hâlâ terörizmi Avrupa'ya ihraç ediyor. Bizim değerlerimize karşı savaşıyor. İnsanların bölgeden kaçmasına sebebiyet veriyor. Bu nedenle IŞİD'le mücadele zaruri ve önemlidir." ifadelerini kullandı. Frei ayrıca, "İnsanlar sadece bir perspektif olursa bölgede kalacaklardır, bunun için de gerekirse tampon bölge olmalıdır." dedi.
PYD'NİN IŞİD'LE MÜCADELESİNİN ALTI ÇİZİLDİ
SPD adına konuşan Federal Meclis milletvekili Rolf Mützenich, "IŞİD'le siyasi mücadele kapsamında Irak Kürdistan'daki peşmergelerin yanısıra PYD'nin de rolü oldu. Bunun altını çiziyorum." dedi. IŞİD'le sadece askeri operasyonlarla mücadele edilmesinin yeterli olmayacağını söyleyen Mützenich, "Savaşın sona erip barışın inşası için IŞİD geri püskürtülmelidir." dedi.
Erbil yönetimiyle işbirliğinin önemli olsa da Kürtlerle Araplar, Kürtlerle Irak hükümeti arasında çatışmaları onaylamadıklarını belirten Mützenich, Alman silahlarının karaborsada satışlarıyla ilgili istismarların da kabul edilemeyeceğini vurguladı. Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in olayın aydınlatılması için Erbil yönetimi temsilcisini bakanlığa çağırdığını duyurdu.
Almanya'nın Irak'a para yardımı yapan en büyük 3'üncü ülke olduğunu hatırlatan Mützenich, Erbil yönetimine taahhüt edilen 15 milyon Euro'luk yardımın artırılmasını istedi. Suudi Arabistan ve İran'ı eleştiren vekil, ikili arasında yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı Irak'taki sorunların uzun süreceğine inandığını da belirtti.
SOL PARTİ PEŞMERGELERE SİLAH VERİLMESİNE KARŞI ÇIKTI
Sol Parti Federal Meclis milletvekili Jan von Aken, "Kime niye eğitim verildiğini bilmiyorsunuz. Peşmergelelerin geçmişte olduğu gibi yeni bir iç savaş çıkarmayacağından emin misiniz. Barzani yönetiminin insan hakları ihlalleri ortada. Basın özgürlüğüne yönelik ihlaller de var. Bu nedenle Alman askerlerinin bölgeye gönderilmesi sorumsuzluktur. Peşmergelerin kirli işlerine destek olmayın." ifadelerini kullandı.
HÜKÜMETİN 10 MADDELİK EYLEM PLANI
Bu arada Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller (CSU), bölgeyle ilgili 10 maddelik bir eylem planı hazırladı. İlgili planla 500 bin kişiye ülkelerini terk etmemeleri için perspektif sunulacağı kaydedildi.
Diğer taraftan ise Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu tarafından hazırlanan kuzey Irak raporunda, Almanya'nın Aralık 2015'den itibaren Kürdistan Askeri Eğitim Koordinasyon Merkezi'nin koordinasyonunu üstlendiği açıklandı. IŞİD'in küresel bir tehdit olduğunun belirtildiği raporda, Almanya'nın gerek Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimini gerekse Irak hükümetini desteklemeye devam edeceği bildirildi. CİHAN