Dünyanın en büyük otomotiv şirketi Volkwagen'de (VW) patlak veren gaz emisyonunda manipülasyon skandalından Skoda ve Audi firmaları da etkilendi. Skandal yüzünden başta VW olmak üzere Alman otomotiv şirketleri finans piyasalarında türbülansa girdi. Yatırımcıların gözünde diğer Alman otomotiv firmaları da "şüpheli" kategorisinde değerlendiriliyor. Şüphe ve güvensizlik özellikle kredi piyasalarında kendini net şekilde gösteriyor.
Volkswagen'de (VW) patlak veren ve Skoda, Audi gibi diğer Alman otomotiv firmalarında da ortaya çıkan gaz emisyonunda manipülasyon skandalı Almanya'da otomotiv sektörünü ve sektör dışındaki büyük şirketleri tehdit ediyor. Skandal VW'ye borsada yüzde 20'ye varan oranda değer kaybettirirken, Skoda ve 2,1 milyon Audi araçlarında da benzer durumun ortaya çıkması endişeleri arttırıyor. Uzmanlar skandalın Alman otomotiv sektörünü uçuruma sürükleyebileceği uyarısı yapıyor. Ayırca finans piyasalarındaki türbülanstan RWE gibi sektör dışı büyük firmalar da etkilenmeye başladı.
Dünyanın en büyük otomotiv firması olan VW'de patlak veren skandalın firmaya faturası şimdiden ağır oldu. Oluşan riske borsanın cevabı yüzde 20'nin üzerinde kayıp oldu. Skandal şimdi diğer otomotiv devlerinin borsadaki değerlerini de aşağıya çekiyor. Özellikle büyük firmaların tehlike altında olduğu bildiriliyor. Zararın nereye kadar varacağını öngörmek ise neredeyse imkansız. Borsacılar özellikle VW konusunda karamsar konuşuyor ve işim iflasa kadar gidebileceğini belirtiyor. Durum VW'de çalışanlarında işini kaybetme korkusu yaşamalarına neden oluyor.
Ülke ekonomisinin en büyük motoru olan otomotiv sektöründeki çalkalanma ekonomistleri endişelendiriyor. Normalde sadece para politikalarıyla ilgilenen Alman Merkez Bankası Başkanı Jens Weidenman'nın da gelişmeleri endişeyle takip ettiği öğrenildi. Nitekim enflasyon, büyüme, konjonktür ve ekonomik saygınlık Merkez Bankası politikaları için öncelikli konular arasında. Hafta sonu, bunun bir alarm sinyali olup olmadığını değerlendiren Weidmann endişesini, "Volkswagen'deki skandal 'Made in Germany' marka imajına zarar verebilir." şeklinde dile getirdi.
Alman Merkez Bankası bu açıklamaları, ülkedeki finans piyasalarının bir haftadır verdiği sinyallere dayanarak yaptı. Nitekim finans piyasalarından gelen sinyaller iyi görünmüyor. Piyasalar sadece VW'yi değil, diğer otomotiv firmalarını da acımasız şekilde cezalandırıyor. Yatırımcıların gözünde diğer otomotiv firmaları da "şüpheli" kategorisinde değerlendiriliyor. Şüphe ve güvensizlik özellikle kredi piyasalarında kendini net şekilde gösteriyor. Özellikle de, şimdiye kadar harika giden Alman ekonomisinin de etkisiyle büyük Alman firmalarının önemli bir kredi gücü vardı. Ancak uzmanlar VW skandalıyla birlikte bu bonusun söndüğüne dikkat çekiyor.
Yatırımcılarda "Made in Germany"ye karşı var olan güven ve sempatinin skandalla birlikte aniden şüphe, çekince ve eleştirel bakışa dönüştüğü bildiriliyor. Kredi piyasalarındaki grafikler de bunu yansıtıyor. VW'nin borsada kaybı yüzde 20'yi aşarken diğer firmaların da turbülansa girmesi dikkat çekiyor. Alman borsası Dax'da olan 30 büyük firmadan sadece ThyssenKrupp sağlıksız yapıda görünüyor.
Bu şirket konusunda kredi piyasası, önümüzdeki beş yıl için yüzde 22 oranında başarısızlık ihtimali hesaplıyor. Ancak gaz emisyon manipülasyonu patlak vermeden önce bu oran yüzde 15'ti. Alman enerji devi RWE'nin krediyi ödeme gücünün de zayıfladığından hareket ediliyor. RWE de VW skandalından aynı şekilde etkilenmiş durumda.
VW'NİN YÖNETİCİLERİ AMERİKAN MAHKEMELERİNDE YARGILANACAK MI?
VW'nin yöneticileri aslında şuanda Amerika ve Almaya arasında olan anlaşmalar göre Amerika tarafından ülkede yargılanmak üzere talep edilebiliyor. Fakat Alman makamlarının yargılamasını beklemek durumunda da kalabilirler. Amerikan Adalet Bakanlığı tarafından VW skandalı aydınlatmak için göreve getirilen Loretta Lynch'nin önümüzdeki günlerde böyle bir talepte bulunup Alman yöneticileri Amerikan mahkemelerinde yargılamayı isteyebileceği iddia ediliyor.
Federal Adalet Bakanlığı'nda oluşturulan komisyon da Amerikan makamlarıyla çalışıp en kısa zamanda durumu aydınlatmaya çalışacak. Diğer yandan VW'yi bireysel suç duyuruları bekliyor. VW'nin yeni yöneticisi Matthıas Müller yaptığı ilk açıklamda VW'nın yıllarca yaptığı yanlışın çok ağır bedelleri olduğuna dikkat çekti. Müller gerekli olan her şeyi yapıp VW'nin imajını ve güvenirliğini yeniden oluşturacaklarının altını çizdi. CİHAN