Alman polisinden havai fişek uyarısı


Almanya'da yılbaşı gecesinin vazgeçilmezi olan havai fişekler konusunda kullanım koşullarına uymayanları ağır para cezaları bekliyor. Polis; çocuk yurtları, yaşlı bakım evleri, kiliseler ve hastanelerin yakınında her türlü patlayıcı madde ve havai fişek kullanmanın yasak olduğunu hatırlattı. Arnsberg Belediyesi mülteci yurtları önünde havai fişek atmayı yasakladı.

Almanya'da yılbaşı gecesinin vazgeçilmezi havai fişekler konusunda hem polis hem de uzmanlar uyarıda bulundu. Uyarılarda her yılbaşında havai fişeklerin yanlış kullanımı sonucu çok sayıda yangının çıktığı, yaralananların hatta ölenlerin olduğu hatırlatıldı. Yılbaşına sayılı günler kala satışa çıkartılan havai fişeklerin kullanımına 31 Aralık günü saat 15.00'ten 1 Ocak günü saat 05.00'e kadar izin veriliyor. Havai fişeklerin kullanım koşullarına uymayanları ise ağır para cezaları bekliyor.

Yine Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti mültecilerin kaldığı yurtların önünde havai fişek atılmasını güvenlik sebebiyle yasakladı. Arnsberg belediyesi aldığı bir kararla şehirdeki mülteci yurtları önünde havai fişek atmayı yasakladı. Belediye sözcülerinden Söbbeler, mültecileri yurtların girişlerine astıkları ilanlarla çıkardıkları yasadan haberdar ettiklerini söyledi. Söbbeler, yurtlarda kalan insanların sağlıklarını ve güvenliklerini düşündükleri için böyle bir karar aldıklarını dile getirdi.

Açıklamada ayrıca mülteci yurtlarının bazıları geçici olarak kurulan bina ve alanlar oldukları için olası bir yangın durumunda daha fazla zarar görebileceğine dikkat çekildi. Ayrıca savaş bölgelerinden gelen mültecilerin patlayan havai fişeklerden olumsuz etkilenebileceği de sebep olarak gösterildi.

SERTİFİKASIZ HAVAİ FİŞEK ALMAYIN

Federal Polis de vatandaşları havai fişek alırken sertifikalarına dikkat etmeleri konusunda uyardı. Polis satın alınan havai fişeklerin hatalı kullanımı halinde ciddi hasarlar verebileceğine dikkat çekti. Sertifikasız alınan havai fişeklerin yasal denetlenmedikleri için içerdikleri patlayıcı madde çok fazla olabiliyor. Polis, her sene olduğu gibi bu sene de kaçak havai fişekleri piyasadan çekmek için fazladan mesai yapıyor.

Geçtiğimiz sene yaşanan kazaları da hatırlatan polis, yeni yıla herkesin sağlık ve emniyet içinde girmesi için sertifikalı patlayıcı almalarını tavsiye etti. Sertifikasız patlayıcı alan ve satanların suç işlediğine dikkat çeken polis, geçen sene Schleswig-Holstein eyaletinde 18 yaşındaki bir gencin kaçak havai fişek kullanarak hayatını kaybettiğini hatırlattı.

HAVAİ FİŞEKLERDE YASAL DÜZENLEME

Almanya'da havai fişekler yılbaşına üç gün kala satışa sunuluyor. İkinci sınıf patlayıcılar arasına giren havai fişek ve maytapları bu yıl sadece 18 yaş ve üzerindekilerin satın alıp ateşlendirmesi mümkün. Yasalara göre havai fişekler yılbaşında toplam 48 saatlik bir zaman diliminde patlatılabiliyor. Birinci sınıf küçük patlayıcılar ise sene boyunca satışa sunulabiliyor. Bu patlayıcılar 12 yaş ve üzerindeki çocuk ve gençler tarafından satın alınıp ateşlenebiliyor.

Uzmanlar satın alınan patlayıcılarda CE işaretinin olmasına dikkat etmeyi tavsiye ediyor. Aksi takdirde alınan patlayıcı sertifikasız olmuş oluyor. Yılbaşında havai fişek patlatan herkesin aklında tutması gereken tek şey elinde tuttuğu nesnenin bir patlayıcı olduğunu unutmaması.

BU KURALLARA UYUN!

Yine Arnsberg Polisi, havai fişeklerle ilgili mutlaka dikkat edilmesi gereken koşullar hakkında şu açıklamayı yaptı: "Patlayıcı madde sınıfında değerlendirilen havai fişekleri 18 yaşından küçükler kullanamaz. Havai fişeklerin üzerinde nasıl kullanılacağını belirten uyarıları dikkatlice okuyun. Yılbaşı gecesi balkonunuz ve terasınızda kolay tutuşan malzemeler bırakmayın. Evinizdeki kapı ve pencereleri kapalı tutun. Roketleri evinizin balkonundan ve otomobilinizden ateşlemeyin. Roketleri açık alanlarda, diğer insanlardan, otomobillerden ve evlerden güvenli bir mesafede ateşleyin."

Polis, çocuk yurtları, yaşlı bakım evleri, kiliseler ve hastanelerin yakınında her türlü patlayıcı madde ve havai fişek kullanmanın yasak olduğuna dikkat çekerek, şu açıklamayı yaptı:

"Bu patlayıcıları ahşap evlerden, benzin istasyonlarından, gaz ve yanıcı madde depolarından en az 200 metre mesafede kullanabilirsiniz. Fitili ateşledikten sonra güvenli bir mesafeye gidin. Patlayıcı maddeleri kesinlikle başka insanların üzerine atmayın. İlk seferde ateşlenmeyen roketleri tekrardan ateşlemeye çalışmayan.

Hiçbir patlayıcı ve havai fişeği cebinizde taşmayın. Yılbaşı gecesi üzerinize kolay tutuşabilen elbiseler giymeyin. Almanya'da satışa sunulan havai fişeklerin üzerinde Federal Malzeme Araştırma ve Test Enstitüsü BAM'ın test numarasının bulunması gerekiyor. Yılbaşında acil durumlarda 112 numaralı telefonu arayabilirsiniz." CİHAN
<< Önceki Haber Alman polisinden havai fişek uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER