Alman bilim adamları Frakfurt'ta önemli bir test yöntemi geliştirdi. Bu yöntemle günlük test sayısı 40 binli rakamlardan 400 binli rakamlara çıkabilecek.
Frankfurt'ta Alman Kızıl Haçının kan bağış merkezindeki Prof. Erhard Seifried ile Frankfurt Goethe Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Viroloji Enstitüsü'nden Prof. Sandra Ciesek'in ortaklaşa yürüttüğü araştırmadan şaşırtıcı sonuçlar çıktı.
HAVUZ YÖNTEMİ İLE TEST
Seifried, "Bu, test ile sınırlı test kiti kaynakları olsa bile, daha geniş gruplara test yapabilmeyi mümkün kılıyor." dedi. Yeni yöntem ile sadece Almanya'da mevcut günlük 40 bin test sayısı, teşhisin yüksek kalitesini düşürmeden hemen 200 bina ila 400 bin arasında teste çıkarılabilir.
Aslında yeni testin diğer test yöntemlerinden pek bir farkı yok. Yoğun tarama gruplarında 'Havuz Yöntemi' ile dört beş numune aynı anda test ediliyor. Eğer negatif çıkarsa bütün şüpheliler negatif demek oluyor. Eğer pozitif çıkarsa tekrar bir arama yapılıyor. Böylelikle test hızı artıyor.
Uzmanlara göre kalite farkı da yok.
TEST SAYISI NİYE ÖNEMLİ?
Vak'aları bulup onları başkalarına bulaştırmayı engelleyecek şekilde izole etmek , sağlam olan, ancak virüsü taşıdığından şüphelenilen insanları karantinaya almak ve etrafa bulaştırmalarını engellemek ve bulaş hızını düşürmek için hızlıca test yapmak gerekiyor.
Hatta uzmanlar test yaygın olmadığı için açıklanan vak'a sayısının 10 katı kişinin virüsü taşıdığını düşünüyor.