Almanya'da araştırmacı gazeteciliği ile öne çıkan "netzpolitik.org" haber portalının yayın yönetmeni ve muhabirine yönelik "vatana ihanet" suçlamasıyla başlatılan soruşturma siyaset ve medya dünyasında tepkiyle karşılandı. Gelen yoğun tepkiler sonrasında savcılık soruşturmanın geçici olarak durdurulduğunu açıklamak zorunda kaldı.
netzpolitik.org haber portalının kurucusu ve yayın yönetmeni olan Markus Beckedahl ile muhabir Andre Meister Anayasayı Koruma Teşkilatı'na ait gizli belgeleri yayınladıkları gerekçesiyle "vatana ihanet"le suçlanıyor. Federal Savcılık'ın 50 yılı aşkın bir süre sonrasında ilk kez basına karşı 'vatana ihanet' suçundan soruşturma başlatması, siyasi partiler ve gazeteci birlikleri tarafından 'basın özgürlüğüne müdahale edildiği' gerekçesiyle tepkiyle karşılandı.
Araştırmacı habercilik yapan Correctiv isimli haber portalı‚ suça konu olan dosyaları sitesinde yayınlayarak kendileri hakkında da soruşturma açılması için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Soruşturmanın sosyal medyada duyulması sonrasında bağışlarla yayın hayatını sürdüren haber portalına bir gecede binin üzerinde bağışçı başvurdu. Sosyal medyada haber portalının banka hesap numarası konu başlığı yapılarak çok sayıda kullanıcı tarafından paylaşıldı.
Çeşitli partilerden milletvekilleri ise soruşturmayı kınayan açıklamalar yaptı. Yeşiller Partisi Grup Başkan Yardımcısı Konstantin von Notz, bağış makbuzunu paylaştığı sosyal medya hesabında "Vatana ihanet eden bir kuruluşu destekledim." ifadeleriyle soruşturmaya tepkisini koydu.
Soruşturma başlatılmasına Alman Gazeteciler Birliği'nden (DJV) kınama geldi. DJV Başkanı Michael Konken tarafından yapılan yazılı açıklamada, soruşturmanın basın özgürlüğüne bir saldırı olduğu ve soruşturmanın derhal durdurulması gerektiği ifadelerine yer verildi. Almanya Avukatlar Birliği Başkanı Ulrich Schellenberg temel haklara müdahaleler içeren gizli servislere ilişkin haberlere kamuoyunun yoğun ilgisi olduğunu ifade ederek "Yayıncılığa bağlı vatana ihanet suçunun kaldırılması gerekiyor." dedi.
Savcılığın soruşturmaya Anayasayı Koruma Teşkilatı Hans-Georg Maaßen'in başvurusu üzerine karar verdiği ortaya çıktı. Maaßen'in başvurusunun içerisinde aşırı sağcı NSU örgütünün cinayetlerine ilişkin bir raporunda yer aldığı üç farklı olaya ilişkin yapılan yayınlarla ilgili olduğu belirtiliyor. Kamuoyunda soruşturmaya yoğun tepki gelmesi sonrasında olayı soruşturan savcılıktan ilk geri adım sinyali geldi. Federal Başsavcı Harald Range soruşturmanın 'söz konusu belgenin devletin gizlilik gerektiren bir belgesi olup olmadığı' yönündeki rapor hazırlanana kadar durdurulduğunu açıkladı. CİHAN