Almanya, 3 Ekim 1990 yılında birleşmesinin yıl dönümümü Pazar günü büyük bir halk bayramıyla kutlayacak. Bu seneki birleşme gününde Cumhurbaşkanı Joachim Gauck başta olmak üzere siyasiler demokrasi mesajları verecek.
Almanya, 25'inci birleşme gününü kutlamaya hazırlanıyor. Yapımına 13 Ağustos 1961 yılında başlanan Soğuk Savaşın simgesi Berlin Duvarı'nın 9 Kasım 1989'da yıkılmasıyla Komünist Doğu Almanya Cumhuriyeti fes edilerek iki Almanya 3 Ekim 1990 senesinde birleşmişti.
İki Almanya'nın demokrasiyle yönetilen Federal Almanya Cumhuriyeti çatısı altında birleşme kararının ardından doğu Avrupa ülkeleri de birbiri ardına bağımsızlıklarını ilan etmişti. Avrupa Birliği'nin motor gücü Almanya'nın demokrasi yönetimi altında birleşmesi doğu Avrupa'daki komünist baskı rejimlerinin de sonunu getirerek AB'nin genişlemesini ve bugünkü sınırlarına ulaşmasını sağladı.
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ve Başbakan Angela Merkel'in iki Almanya'nın birleşme gününde düzenlenecek törenlerde bir kez daha demokrasi ve bireysel hak ve özgürlükler vurgusu yapmaları bekleniyor. Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesini geçmiş yıllarda başarı hikâyesi olarak nitelendiren üçlünün yine aynı mesajlarla içte birlik beyanlarında bulunacakları ifade ediliyor.
İki Almanya'nın birleşmesinin mimarlarından dönemin Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakanı Helmut Kohl, Avrupalı komşuları ve tüm dünyaya şu mesajla seslenmişti: "Biz Almanlar tarihten ders aldık. Barışı ve özgürlükleri seven bir halk olarak bundan sonra asla demokrasimizi, özgürlük ve barış düşmanlarının ellerine bırakmayacağız. Bizim için vatan sevgisi, özgürlük aşkı ve iyi komşuluk ilişkileri bölünmez bir bütündür."
Ağustos 1990'da Federal Almanya'ya katılma kararı alan Doğu Almanya yönetimin 3 Ekim 1990 tarihinde imzaladığı anlaşma tüm dünyada büyük yankı oluşturup uluslararası dengeleri de değiştirmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Richard von Weizsäcker ise iki Almanya'nın birleşme gününde yaptığı konuşmasında "İki Almanya'nın birleşmenin insani açıdan ne kadar başarılı olacağını hiçbir hükümetler arası anlaşma, hiçbir Anayasa ve hiçbir karar belirleyemez. Bu tamamen her birimizin davranışlarına bağlı bir birleşmedir." tespitlerinde bulunmuştu. CİHAN