KÖLN (CİHAN)- En şiddetli grip türlerinden biri Almanya'yı etkisi altına alıyor. Doktorların, akciğerde enfeksiyon şeklinde oluşup birden ortaya çıktığını bildirdiği grip çeşidi sadece Leverkusen'de altı can aldı. Ülkede şimdiden 6 bin vaka tespit edilirken, Leverkusen'de ölenlerin beşinin yaşlı insanlar olması, salgının özellikle yaşlılar için ne derece tehlikeli olduğunu ortaya koydu.
Hızla yayılan grip salgını Almanya'yı tehdit ediyor. Grip türlerinin en ağırlarından birinin kol gezdiği salgında şimdiye kadar 6 bin kişi kayıtlara geçti. Sadece Leverkusen kentinde altı kişinin gripten öldüğü açıklandı.
Farklı bir grip türü olduğu bildirilen salgın halindeki gribin, herhangi bir ön belirti olmadan aniden kendini gösterdiği ve çoğu zaman kişiyi yatağa düşürebilecek şekilde şiddetli olduğu bildiriliyor. Leverkusen Sağlık Dairesi ölen altı kişiden beşinin bakımevlerinde kalan yaşlılar olduğunu bildirdi. Diğerinin ise hastanede tedaviye alınan biri olduğu belirtildi. Grip salgınının özellikle de yaşlı insanlar için ne kadar tehlikeli olduğunu Leverkusen'deki can kayıpları ortaya koydu. Kentte, gripten ölen beş yaşlıdan dördünün, tedavi amacıyla kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybettiği kaydedildi.
Leverkusen Sağlık Dairesi doktoru Dr. Martin Oehler, dört yaşlı dışında bir kişinin daha grip vakasından hastanede tedavi görürken hayatını kaybettiğini belirterek, "Bunlar, bir grip salgınında beklenen ölüm sayılarıdır." dese de, yaşlı olmayan grip kurbanının da hastanede ölmesi, söz konusu grip salgınına karşı hastane imkanlarıyla bile fazla bir şey yapılamadığı izlenimi uyandırdı.
Leverkusen civarındaki beş huzureviden alınan rakamlara göre şimdiye kadar 110 hasta tespit edildi. Dr. Oehler, iş yerlerinde, gribe yakalananların izole edilmemesini, yakalananlarla çalışmak zorunda kalanların ise maske takmalarını önerdi.
Grip salgınının vurduğu kentlerden biri de Essen kenti oldu. Essen Üniversite kliniğine, sadece Şubat ayında 250 vaka ulaştı. Virüs salgınları uzmanı Prof. Dr. Ulf Dittmer, salgından çocukların da payını aldığını, birçok çocuğun da gribe yakalandığını bildirdi. Bu grip türünün septomlarının da diğer gribal enfeksiyonlara benzediğini bildiren Dr. Dittmer, ancak buradaki farkın; gribin ilerlemesinin birden çok güne yayılması şeklinde değil de, aniden ortaya çıkarak çok sert şekilde hastalık septomlarını ortaya koyduğunu kaydetti. Dr. Dittmer, "Bu grip türünde hastalanan kişi çok hızlı şekilde fenalaşıyor. Hastalık başlarken neredeyse hiç öksürük, burun akıntısı gibi belirtiler göstermeden başlıyor. Hastalığın korkulan komplikasyonu ise akciğer iltihabı, zatüre." dedi.
Öte yandan, hastalık süresinin üç haftaya kadar sürebileceğini bildiren Dr. Dittmer, hasta olan kişinin çoğunlukla yüksek ateş sorunu da yaşadığını aktardı. Uzun süreli yüksek ateş ve halsizlik durumunda mutlaka doktora gitmeyi öneren Dr. Dittmer, bu grip türünde enfeksiyonun akciğerde oluştuğunu, bunun da çok hassas olduğunu kaydetti.
Hastalığın, vücudun savunma sistemini zayıflattığını bildiren uzmanlar, grip mikrobunun geçirdiği değişimler yüzünden grip aşılarının çok da etkili olamadığına dikkat çekiyor. CİHAN