Almanya'da koalisyon ortakları arasında Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmesine rağmen İkinci İltica Paketi krizi yaşanıyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel'in sürpriz şekilde İltica Paketi'ne mesafe koyması dikkat çekti. SPD, Almanya'ya yalnız gelen 18 yaşından küçük mülteci çocuklara ve gençlere anne ve babalarını getirmeleri için sınır konulmasına karşı çıkıyor.
SPD'li bakanların yasa tasarısındaki en önemli maddeyi tam okumadan imza attıkları ifade ediliyor. Sosyal Demokratlar, mülteci çocuk ve gençlerin ailelerini getirmelerine iki yıl bekleme şartı getirilmesine karşı çıkıyor. SPD, çocuk ve genç mültecilerin yasa kapsamının dışında tutulmasını istiyor.
AİLE BAKANLIĞI: DEĞİŞİKLİĞİN KAPSAMA ALANI TAHMİN EDİLEMEDİ
İkinci İltica Paketi'nde aile birleşimi maddesinin kapsamının yanlış tahmin edildiğini açıklayan Federal Aile Bakanlığı, "Geçici sığınma hakkıyla kalan çocuk ve genç mültecilerin durumu dikkatimizi çekti, fakat değişikliğin kapsamını yanlış tahmin ettik." ifadelerine yer verdi. SPD'nin önümüzdeki günlerde Federal Meclis'te oylanması beklenen yasa tasarısını uluslararası hukuk açısından yeniden inceleyeceği kaydedildi.
Mülteci çocuklar ve gençler için Birlemiş Milletlerin Çocuk Hakları Konsensiyonu'nun geçerli olması gerektiğini söyleyen SPD Federal Milletvekili Frank Schwabe, Bu kurallar Almanya için de bağlayıcı. Bir çocuk anne babasından zorla ayrılamaz." dedi.
CSU: TASARI KABUL EDİLDİĞİ GİBİ FEDERAL MECLİS'E GELECEK
Koalisyonun küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), geçici sığınma hakkı verilen mültecilere aile birleşimini iki yıl engelleyen tasarının Bakanlar Kurulu'nda kabul edildiği gibi Federal Meclis'e geleceğini açıkladı. CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, "Tasarı Bakanlar kurulunda fakat ve amasız net şekilde kabul edildi. Karnaval dernekleri bile SPD'den daha iyi organize oluyor." ifadelerini kullandı.
İÇİŞLERİ VE ADALET BAKANI BİR ARAYA GELECEK
Koalisyonda krize neden olan reşit olmayanların durumunu görüşmek üzere Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD) ve Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin (CDU) bir araya geleceği açıklandı. İçişleri Bakanlığı ise geçici oturumla Almanya'da kalan çocuk ve genç mülteci sayısının 2014'te 214 ve 2015'te 105 kişi olduğunu dile getirdi. CİHAN