KÖLN (CİHAN)- Almanya'daki Müslüman aileler, yakınlarının ölümü ve benzer acılı anlarda desteksiz kalmayacak. Hıristiyan-İslam Cemiyeti (CIG), Müslüman ailelere yardımcı olmaları için 2009 yılından beri Müslüman Acil Durum Manevi Refakatçileri (Notfallbegleiter) yetiştiriyor.
Almanya'da, bir felaketin yaşandığı eve polis, itfaiye ve ambülans doktorun yanı sıra manevi destek hizmetinin (Notfallaseersorge) ulaştırıldığını hatırlatan CIG müdürü Dr. Thomas Lemmen, Müslüman refakatçi yetiştirmeye başlayan ilk kurum olduklarını ve Kuzey Ren- Vestfalya (KRV) eyaleti için şimdiye kadar yüzün üzerinde refakatçi yetiştirdiklerini bildirdi.
MÜSLÜMAN AİLELER DE DİL, DİN VE KÜLTÜR ENGELİYLE KARŞILAŞILIYORDU
Diyalog ve Eğitim Vakfı'nın verdiği Diyalog Ödülü sahibi de olan Dr. Lemmen, projeyi, gönüllü Müslüman Acil Durum Manevi Refekatçileriyle birlikte tanıttı. Dr. Lemmen projeye, göçmen ve Müslüman ailelerine gittiklerinde dil ve kültür engeliyle karşılaşan polis ve itfaiyenin kendilerinden Müslüman refakatçiler yetiştirmelerini rica etmesiyle başladıklarını söyledi.
Şimdi benzer eğitim veren Osnabrück, Frankfurt gibi şehirlerde kurumlar olduğunu bildiren Lemmen, şimdiye kadar Köln ve Duisburg'dan 10'ar, Solingen'den 5, Rhein Erft Kreis ve Oberhausen'den 3'er, Gummersbach'tan 4 ve diğer birçok kentten toplamda 100'ün üzerinde Müslüman refakatçi eğittiklerini kaydetti.
Yılda bir verdikleri kursların günlük sekizer saatten on gün ve toplam 80 saatten oluştuğunu anlatan Dr. Lemmen, "Ailede ani bir ölüm olunca bir kaos yaşanıyor. Ailenin bununla başa çıkması için gerekli manevi desteği refakatçiler veriyor. Verdiğimiz kurslar, acil durumdaki insanlara yardım edebilmek için ne gerekiyorsa hepsini içeriyor. Eğer ani ölüm veya başka bir felaket yaşanmışsa polis, itfaiye ve doktor kurbanla ilgileniyor. Geride ise aile mensubu çocuklar, anne veya baba kalıyor. Gönüllü refakatçiler onlara manevi ilk yardımı yapıyorlar." şeklinde konuştu.
Müslümanların Almanya'nın bir parçası olduğunu hatırlatan Lemmen, "Müslümanlar böyle bir angajmanla toplumun bir parçası olduklarını gösterebilirler. Başkasına yardım tüm dinlerde önemli bir şeydir. Şu anda sayı yetersiz ve yeni adayları bekliyoruz." dedi.
KENDİ HAYATIMIZDA DA FAYDALI OLAN DEĞERLİ ŞEYLER ÖĞRENDİK
Müslüman gönüllü refakatçilerden Ayşe Akova, yaşadığı Rhein Erft Kreis'da bu hizmeti verdiğini söyledi. Özellikle polis ve itfaiye ile göçmen aileler arasında dil engelini aşmada aracılık ettiklerini anlatan Akova, ailenin dileklerini sorduklarını, gerekirse diğer aileleri ve camiyi haberdar ettiklerini aktardı. Dönüşümlü bir şekilde hizmet verdiklerini anlatan Halil Aydemir de bir hafta boyunca 24 saat ulaşılır olmaları gerektiğini dile getirdi.
Gönüllüler verdikleri hizmette değişik tecrübeler edinmiş. Züleyha Bozkurt, her ailenin farklı yas tuttuğunu, desteği bireye göre şekillendirmek gerektiğini aktardı. Sevim Öztürk ise kurslarda dini bilgilerden cenaze yıkamaya kadar, özel hayatlarında da çok kullanışlı ve değerli bilgiler öğrendiklerini söyledi. CİHAN