Yurt dışında yapılan üçüncü seçim olmasına rağmen Almanya'da seçmen beklenen ilgiyi göstermiyor. Son 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde ilk hafta Almanya'da 93 bin seçmen oy kullanırken, 26. Dönemde ise 93 bin 7 seçmen oy kullandı. Bu seçimde oy verme süresinin daha az olduğuna dikkat çeken Gurbetin Oyları inisiyatifi daha çok mevzuat bilinmemesinden usulsüzlüklerin devam ettiğini belirtti.
Türkiye'de 1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yurtdışında birçok ülkede 8 Ekim tarihinden beri oy kullanılıyor. Seçimlerin şeffaf ve adil olması için kurulan Gurbetin Oyları (GO) inisiyatifi, ilk haftanın değerlendirmesini yaptı. Almanya'da ilk hafta içinde 93 bin 7 oy kullanılırken, Avrupa geneli bu zamana kadar kullanılan oy sayısı 111 bin 939. Almanya'da 25. Dönem Milletvekili seçimlerinde ise aynı süre içinde verilen oy sayısı 93 bin olmuştu.
Bu seçim süresinin bir önceki yıla oranla bir hafta daha az olduğuna dikkat çeken GO, "Oy verme işlemi bu şekilde devam ederse oy kullananların geçtiğimiz yıla oranla daha biraz daha az olacağını düşünüyoruz." açıklamasını yaptı. Geçtiğimiz seçime kıyasla oy kullanma işlemlerinin daha rahat olduğuna işaret eden GO, "Bazı seçim bölgelerinde, geçen seçime kıyasla sandık sayısının arttırılması, vatandaşların fazla yığılma olmadan oy kullanılmasını kolaylaştırmıştır. Bunu göz önünde bulundurursak geçen seçime kıyasla daha fazla sandık kurulmuş olan seçim bölgelerinde bir günde daha fazla oy kullanılabileceğini öngörebiliriz." ifadelerini kullandı.
"Acil durum için önlem yok, sandık başında görevli olmayan kişiler dolaşıyor." diyen ve alınan ek önlemlere rağmen hala bazı eksikliklerin gözlendiğine dikkat çeken GO, "Göze çarpan bir diğer önemli konu da birçok seçim bölgesinde acil durumlarda müdahalede bulunabilecek bir sağlık ekibinin ve ambulansın seçim alanının etrafında hazır bulunmamasıdır." dedi.
Sandık başında ise görevli olmadığı halde dolaşanların olduğuna işaret eden GO, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bazı seçim bölgelerinde bazı derneklerin sandık başında bulunma hakları olmadığı halde sandık sandık gezerek sandık kurulu üyeleriyle konuştuğu, onlara gül ve kartvizit dağıttığı gözlemlenmiştir. 202 sayılı genelge Madde 21 ve 22 itibariyle sandık çevresinde ve sandık alanında bulunma hakkı olan kişiler tanımlanmıştır. Buna göre: Sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler ve o sandıkta görevli müşahitler ile bina sorumluları ve çağrı üzerine gelen görevli kolluk güçleri veya özel güvenlik görevlilerinden başka kimse bulunamaz. Sandık alanında, sandık çevresinde bulunma hakkına sahip kimseler ile seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri veya özel güvenlik görevlilerinden başka kimse bulunamaz. Buna göre çeşitli derneklerin, grupların ya da organizasyonların kanunda belirtilen tanımlar haricinde sandık başında bulunabilme hakları yoktur."
SEÇİME GELMEDEN SEÇMEN KAYDINI KONTROL EDİN
En çok şikayetin özellikle daha önce seçmen kaydını kontrol etmemiş kişilerin kayıtlarının başka şehirlerde ya da Türkiye'de çıkması vakaları olduğunu belirten GO, "Bunun dışında bazı seçmenler 'nasılsa ben bu konsoloslukta işlem yaptım ya da nasılsa bu konsolosluğun bağlı olduğu yerde yaşıyorum' düşüncesiyle kayıtlarının otomatik olarak o seçim bölgesinde olacağını düşünmüşler. Bu kişiler ne yazık ki kayıtlarını kontrol etmediklerinden, başka seçim bölgesinde kayıtlı çıkmış olmaları durumunda, yanlış seçim bölgesine geldiklerinden oy kullanamamışlardır." açıklamasında bulunuldu.
En çok karşılaşılan usulsüzlüklerin mevzuatın bilinmemesinden kaynaklandığına dikkat çeken GO, şu uyarıda bulundu: "Oy verme esnasında en çok karşılaşılan usulsüzlükler oy verme kabinine birden çok kişinin girmesi, oy verme kabinlerinde seçmenlerinin birbirine müdahalede bulunması, oylarının fotoğrafını çekmesi, mührü basmaya engelinin olmamasına rağmen özellikle eşlerin birbiri için 'o nereye basacağını bilmez, anlamaz' diyerek ısrarla birbirine telkinde bulunmaya çalışmalarıdır." denildi. CİHAN